Брнабићева непријатно изненађена изјавом Пахора о КиМ

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је непријатно изненађена изјавом председника Словеније Борута Пахора да ће покушати да утиче да пет чланица ЕУ које нису признале Косово то учине. Оценила је да та изјава није у складу са добрим и пријатељским односима са Словенијом.

Ана Брнабић је истакла да о томе није било речи током недавно одржаног састанка који је, како је рекла, био дуг и отворен.

"На том састанку, ја сам упутила молбу да они као земља која је признала једнострано проглашење независности Косова утичу на Приштину да поштује споразуме које је испреговарала и потписала", рекла је Брнабићева новинарима.

Премијерка је поздравила то што су они, како је рекла, позвали Приштину да имплементира Бриселски споразум, са нагласком на коначном формирању Заједнице српских општина.

"Ми тренутно имамо веома пријатељске односе са Словенијом, а та изјава није у духу пријатељских односа са Србијом и веома сам непријатно изненађена", јасна је била Брнабићева.

Рекла је да би требало о томе да разговара са председником Владе Словеније Миром Цераром и истакла да такве изјаве не доприносе сарадњи, регионалном поверењу, те да не види никакав разлог да се Словенија у то меша.

"Одлагање пописа државне имовине скандал"

Премијерка је новинарима у Београду рекла да се одлагањем пописа државне имовине до 2020. године губи огроман новац, али да тај посао не може бити обављен док локалне самоуправе не буду имале капацитет да попишу своју имовину.

"Мислим да је то скандал, али, с друге стране, имали смо пребацивање матичних књига у електронски облик, што је много лакши посао, који је трајао више од седам година. Надам се да ће Академија за јавну управу дати свој одговор на ово питање, јер ће она, први пут у Србији, увести континуирану едукацију за службенике локалне самоуправе", рекла је Брнабићева.

Додаје да се попис врши у сарадњи са ЕУ кроз пројекат "Exchange 5" и са Сталном конференцијом градова и општина, те истиче да је потребно веће ангажовање свих надлежних.

"Министарство финансија мора да пружа много већу подршку да се то заврши и сви заједно, а пре свега локалне самоуправе, морају да приступе овоме на озбиљан начин", навела је Брнабићева.

"Медији слободни у Србији, институције озбиљно раде посао"

Ана Брнабић је коментарисала случај белгијског новинара Филипа Бертиншана, коме, како су саопштили "Репортери без граница", прети протеривање из Србије из безбедносних разлога. Истакла је да још нема довољно информација о томе, али да стоји иза тога да су медији у Србији слободни.

"Ако постоји таква индиција, сигурна сам да је базирана на чињеницама и мислим да Србија има озбиљне институције и надам се да свака ради свој посао", рекла је Брнабићева новинарима, уз напомену да се са тим случајем упознала јутрос из медија.

Белгијски новинар је, како су данас саопштили "Репортери без граница", на мети претњи протеривањем из Србије под образложењем да представља "претњу јавном реду и националној сигурности".

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи