Kitarovićeva: SNV ima pravo da traži ispunjenje prava

Srpsko narodno veće (SNV) ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, a isto tako svako te zahteve ima pravo da podrži ili da ne podrži, saopšteno je iz kabineta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović povodom objavljenih trinaest zahteva tog veća za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj.

U saopštenju se navodi da ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i sabor.

"U Republici Hrvatskoj kao demokratskoj državi svako ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, tako i Srpsko narodno veće, a isto tako svako ima pravo da ih podrži ili ne podrži", navode iz kabineta Kolinde Grabar Kitarović, prenela je Hina.

U meri u kojoj bi ispunjenje tih zahteva pretpostavljalo izmene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Hrvatske i merodavna tela Hrvatskog sabora odnosno Hrvatski sabor, poručili su sa Pantovčaka.

Trinaest ciljeva pred Srbima u Hrvatskoj 

Srpsko narodno veće objavilo je, naime, Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošle sedmice, u kojoj se, između ostalog, ocenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen, nego je u nizu aspekata i unazađen i u trinaest tačaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

Velika skupština Srpskog narodnog veća očekuje da će vlada i državne institucije aktivno i tesno sarađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.

SNV u Izjavi ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama i očekuju i traži od vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosledno sprovođenje zagarantovanih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mestima".

Takođe, u Izjavi navode da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи