СНВ: Тринаест циљева пред Србима у Хрватској

Права и положај Срба у Хрватској нису битније промењени од 2013. године, а за спорост, одлагање па и занемаривање у њиховом остваривању одговорне су државне институције, констатовало је недавно Српско народно вијеће.

СНВ је стога усвојиo Изјаву о правима Срба у Хрватској, која је објављена на сајту те организације.

У Изјави, објављеној на сајту СНВ-а, истакнуто је да је положај Срба у Хрватској у низу аспеката и уназађен, што се посебно односи на ниво толеранције и сета права која су се почела остваривати за време уласка у Европску унију.

Додаје се да се покушава нарушити чак и положај који је осигуран међународним споразумима, попут Ердутског споразума и Писма намере, Уставом, те Уставним законом о правима националних мањина и посебним законима.

Из тих разлога, СНВ истиче да у наредном периоду предстоји борба за остварење 13 циљева наведених у том документу:

1. Због нетолеранције и говора мржње према Србима, који су извор страха и асимилације припадника српске заједнице, у наредном четворогодишњем периоду потребно је борити се за толеранцију, недискриминацију и посебно против говора мржње.

2. Потребно је радити на осигуравању несметаног повратка избеглица, којих је још регистрованих око 19 хиљада у Србији, на заштити права на обнову у рату разорених и уништених кућа, стамбеном збрињавању за оне који су остали без станарских права.

3. Утврдити судбине несталих и убијених Срба, идентификовати их и обележити места страдања, као и омогућити несметано сећање на њихова страдања.

4. СНВ тражи да се изврше обавезе према међународном и домаћем праву, односно да процесуирања за ратне злочине почињене према Србима за време рата, посебно у току и након "Бљеска" и "Олује" не буду ретка, селективна, те да се не одвијају по посебним критеријумима.

5. Затражено је од Хрватске да коначно донесе програмски и законски оквир за развојну политику повратничких средина, обнову комуналне и социјалне инфраструктуре и додаје се да је неопходно да се у циљу заштите власништва формира земљишно-шумски фонд, што укључује сређивање земљишних књига, заштиту земљишта и шума.

6. Због тога што су Срби и сада недовољно заступљени у државним и јавним службама, СНВ очекује и тражи од Владе и надлежних институција да зауставе тај тренд и да у складу са Уставним законом о правима националних мањина и међународним обавезама, почну активно да спроводе политику запошљавања припадника српске заједнице.

7. Очекује се доследно спровођење права на језик, писмо и образовање припадника српске заједнице у Хрватској, те несметана службена употребу језика и писма.

8. Наведено је да медијске институције у Хрватској требају бити унапређене у три смера, и то да би ХРТ требала у склопу својих програма активно и позитивно да прати активност српских институција и извештава о проблемима Срба, затим основати редакцију мањинског програма на ХРТ-у, те да српске организације оснују и властити радијски сервис, а да Хрватска то активно помогне.

9. Затражено је да се обнови културна баштине, како црквена тако и световне, посебно она која подсећа на присилну асимилацију, протеривања и масовна истребљења почињена према Србима у НДХ.

10. Очекује се да, у складу са одредбама Устава, мишљењем Венецијанске комисије и мишљењем Уставног суда, се пронађе решење и донесу прописи који ће омогућити слободно и несметано остваривање бирачког права припадника националних мањина.

11. Потребно је вратити Србима право на своју историју, као делу националне историје Хрватске, што треба бити видљиво у образовању, медијима, политици сећања и музејима

12. Институције српске заједнице, посебно СНВ и Заједничко вијеће опћина, морају добити статус мањинских самоуправа, у складу са Ердутским споразумом и Писмом намјера, а у што скорије време треба завршити повратак имовине Српској православној цркви и СПД "Привредник".

13. Као последњи циљ истакнуто је да је од огромне важности трајно унапређивање односа између Хрватске и Србије те европска интеграција земаља простора бивше Југославије, посебно Србије, као претпоставке стабилности и напретка.

На крају Изјаве, наводи се да Велика скупштина Српског народног вијећа очекује да ће Влада и државне институције активно и тесно сарађивати на реализацији циљева ове Изјаве са самим Вијећем, са изабраним представницима Срба и њиховим организацијама, те да ће тако створити претпоставке за несметано остваривање права и афирмиран положај Срба у Републици Хрватској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво