Grabar Kitarovićeva zabrinuta da se haška presuda razvija u osudu Hrvatske

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom izrazila zabrinutost da se haška presuda šestorici Hrvata iz BiH "razvija u nekakvu osudu Hrvatske".

Kako prenosi Jutarnji list, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je prenela zabrinutost zbog takve "retorike, koje se čuje ovih dana", i zato što se već "nagoveštavaju nekakvi budući koraci", na primer u smislu zahteva za reparacijama za logoraše.

"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije tačno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Dodala je da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili da "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivicama".

"Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. Ali valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan u vezi sa budućnosti odnosa dve zemlje", rekla je Grabar Kitarovićeva.

"Meni je pre svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Evrope, već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom evropskom putu", rekla je hrvatska predsednica.

"Mislim da nam je svima dovoljno istorije (...) i treba da se čvrsto okrenemo budućnosti", zaključila je.

Jutarnji list prenosi da su Guteres i Kolinda Grabar Kitarović, tokom razgovora o stanju na jugoistoku Evrope, istakli da su presude Međunarodnog suda za ratne zločine presude pojedincima, a ne presude državama.

Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Evrope, u vezi s čim su se "složili da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces evropskih integracija", rekla je hrvatska predsednica nakon sastanka, istakavši da je prvi čovek UN vrlo dobro upućen i zainteresovan za stanje u ovom delu Evrope.

Kolinda Grabar Kitarović boravi u radnoj poseti SAD, a danas će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Haškog suda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво