Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da "nikada neće ostaviti BiH, koju mu je u 'amanet ostavio Alija Izetbegović'", je neprihvatljiva, opasna po mir i stabilnost u BiH i otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitaće se", izjavio je Dodik za Srnu, prenela je RTRS.

Dodik je poručio da je sve što Erdogan može da čuva u BiH "imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet".

Rekao je da Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovde prolilo hrišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način.

"A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su pre otomanskih pohoda bili hrišćani i to je nešto što ne treba posebno dokazivati", podsetio je Dodik.

Naglasio je da "politika odnošenja dece u sepetima i 'danka u krvi' nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem istorijskom pamćenju".

"Zato, Erdogan treba da brine o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj", poručio je predsednik Republike Srpske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govorio je juče o "amanetu" koji mu je na samrti ostavio ratni predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i rekao da Turska "naravno nikada neće ostaviti" BiH.

"Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojanja. Od 15. veka naovamo", poručio je Erdogan.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво