Ердоган о аманету: Како ми да оставимо Дрину? Нећемо никада

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган говорио је о аманету који му је на самрти оставио ратни председник Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић и рекао да Турска "наравно никада неће оставити" БиХ.

Ердоган je у Истанбулу говорио на састанку Међународног цивилизацијског већа, а том приликом се присетио и Изетбеговића, од чије смрти је јуче навршено 14 година, наводи агенција Анадолија, а преноси Н1.

Председник Турске је подсетио да је Изетбеговића посетио у болници дан пре смрти бошњачког лидера и да му је Изетбеговић тада казао: "Тајипе, ви сте потомци султана Фатиха, овај простор је вама у аманет, зато га чувајте".

"Како ми сада да оставимо Мостар? Како да оставимо Дрину? Како ми сада да оставимо тамошњу султан Фатихову џамију. Наравно да ми то никада нећемо оставити. Ово су све споменици који су круна наше цивилизације. Та цивилизација их је тамо подигла као разлог постојања. Од 15. века на овамо", поручио је Ердоган.

Турски председник је додао да овај тестамент покојног Изетбеговића, који је према тврдњи Ердогана "осим велики државник, био и један од најважнијих исламских мислилаца нашег доба", никако није био само један израз његове љубазности.

"Они који историју не ограничавају периодом који су сами живели, они који успевају да изграде мост између прошлости и будућности, они другачије гледају на своју будућност. И рахметли Алија је тако гледао. Чињеница да је Босну дао у аманет Турској, јесте манифест његовог цивилизацијског хоризонта", сматра Ердоган.

Он је изнео тврдњу да је "Алија видео и знао да муслимани једино јединствени, у заједништву и солидаришући се једни с другима, могу да остваре сопствену цивилизацијску мисао".

"У том смислу, оно што нам је данас неопходно када су у питању проблеми у исламском свету, јесте да онима који су у њих болно и очајно упали омогућимо да на њих погледају из много шире перспективе", поручио је Ердоган.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво