Milo šalje ambasadora u Prištinu

Premijer Crne Gore Milo Đukanović najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom i potvrdio da će Podgorica i Priština razmeniti ambasadore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je večeras da će Crna Gora uskoro uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, navodeći da je procedura u toku.

"Potuno je normalno da kada neku zemlju priznate i uspostavite diplomatske odnose s njom. To je sledeći korak", izjavio je Đukanović novinarima.

Đukanović je rekao da se nada da to neće poremetiti odnose Crne Gore i Srbije, koji su se, kako je naveo, posle lošeg perioda nedavno ponovo normalizovali.

"Mi smo priznali Kosovo i tom odlukom istovremeno smo zadužili Ministarstvo inostranih poslova da radi na realizaciji onoga što je sledeće, tehničkih mera. To je uspostavljanje diplomatskih odnosa, rekao je Đukanović.

Ministarstvo inostranih poslova radi na tome i očekujem da će se uskoro takav predlog pojaviti pred vladom", naveo je crnogorski premijer.

Kosovska senka nad odnosima Beograda i Podgorice

U intervjuu "Politici" Đukanović je rekao da Crna Gora i Srbija ne bi trebalo dugo da ostanu pod "kosovskom senkom".

"Crnu Goru i Srbiju, pored mnogo toga istorijskog, vezuje i zajednički cilj, da naša društva učinimo prirodnim delom savremene evropske civilizacije 21. veka. Ne bismo smeli dozvoliti da naši ukupni odnosi dugo ostanu pod kosovskom senkom", rekao je Đukanović u intervjuu "Politici".

Istakao je da je neophodno graditi odnose poverenja, intenzivnije kontakte da bi kao dve bliske države osavremenili i prilagodili odnose i saradnju aktuelnom trenutku i boljoj budućnosti.

"Crna Gora je za to spremna a stupanje na dužnost novog ambasadora Crne Gore u Beogradu verujem da može  biti nagoveštaj da već idemo tim pametnijim putem", naveo je Đukanović.

Crna Gora je priznala Kosovo 9. oktobra prošle godine, posle čega je crnogorski ambasador Anka Vojvodić proglašena nepoželjnom u Beogradu i je napustila je to mesto.

Za novog crnogorskog ambasadora u Srbiji imenovan je Igor Jovović, koji je 4. novembra predao akreditivno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво