Skinuta ploča sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Radnici komunalnog preduzeća iz Novske uklonili su ploču HOS-a u Jasenovcu, javljaju hrvatski mediji. Ploča je premeštena na spomen-obeležje hrvatskim veteranima u Novskoj.

Skidanje ploče u Jasenovcu odvijalo se u prisustvu policije i pripadnika HOS-a koji su negodovali jer nisu očekivali da će ploča biti skinuta pre konferencije za novinare hrvatskih veterana, navodi portal Indeks.

Kako je ranije i najavljeno, ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" poslepodne je premeštena na spomen-obeležje hrvatskim veteranima u Novskoj.

Nakon toga, predstavnici opština Novske i Jasenovca, kao i koordinacije udruženja HOS, položili su zajedno venac i zapalili sveće pred spomen-pločom. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na konferenciji za medije da je za njega poklič "Za dom spremni" neprihvatljiv, naglasivši da tek predstoji sistemsko regulisanje korišćenja simbola totalitarnih sistema.

Predsednik Saveza udruženja HOS-a Borislav Barišić rekao je da je dogovor o premeštanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv predlog hrvatske vlade da se sa spomen-ploče ukloni pozdrav "Za dom spremni", koji je deo zvaničnog grba HOS-a.

Ivan Friščić, predsednik Udruženja dobrovoljaca hrvatskih odbrambenih snaga grada Zagreba, zahvalio je institucijama na pronalaženju kompromisnog rešenja i naglasio je da hrvatske dobrovoljce ne treba vezivati ni za jednu političku stranku niti ideologiju, već za "domovinski rat".

Iz HOS-a tvrde da su ustaški pozdrav registrovali u hrvatskom Ministarstvu uprave.

"Mi rešenje imamo, tu je, dobili smo ga juče, s današnjim datumom. Tu stoji registracija 'Za dom spremni', možete ga videti na internetu. Rešenje je izdalo Ministarstvo uprave tj. Grad Zagreb", rečeno je na konferenciji hosovaca.

S druge strane, potpredsednik u hrvatskoj vladi iz Hrvatske narodne stranke, manje članice vladajuće koalicije, Pedraga Štromera, ponovio je da taj ustaški pozdrav za tu stranku nikako nije prihvatljiv.

Štromer je rekao i da ništa ne zna o rešenju tamošnjeg Ministarstva uprave u kojem se navodi da se sve udruženja HOS-a mogu registrovati sa HOS-ovim simbolima i spornim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Poručio je da HNS to neće podržati, te da sigurno neće biti mesta na grbovima udruženja.

"Smatram i stojim iza toga da ovom pozdravu nema mesta u Hrvatskoj i da to pitanje treba da reši vlada novim zakonom. Vreme je da prestanemo da se bavimo prošlošću i okrenemo se budućnosti. Nisam znao da je odobren ovaj znak, odnosno pozdrav 'Za dom spremni'", rekao je Štromar i dodao da kada bude donet zakon tom pozdravu neće biti mesta u Hrvatskoj.

Štromar je na pitanje novinara da li se sa njim slaže i premijer Andrej Plenković odgovorio potvrdno, te dodao da ne veruje da će Komisija za suočavanje s prošlošću doneti odluku o ovom pozdravu pre marta.

Više pripadnika HOS-a dežuralo je sinoć do ponoći kod ploče u Jasenovcu, nakon čega su se razišli. Oko četiri sata ujutro, kada su dobili informaciju da će ploča biti uklonjena, okupilo ih se nekoliko. U šest sati su se razišli i uputili prema Zagrebu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара