Пленковић: "За дом спремни" неприхватљив поклич

Хрватски премијер Андреј Пленковић тврди да усташки поклич "за дом спремни" није легализован и да он за њега није прихватљив.

Пленковић је на ванредној конференцији за новинаре у Банским дворима рекао да да је питање натписа "за дом спремни" на грбу удружења ХОС решено.

"Нашли смо решење тако да је плоча премештена из Јасеновца у Новску. Тако смо решили прву фазу ове теме. Друга фаза је системско регулисање коришћења симбола тоталитарних система. То питање нажалост није регулисано", навео је хрватски премијер.

Подсетио је на оснивање Комисије за суочавање с прошлошћу и додао да је са члановима договорено да се интензивира њихов рад.

"Комисија ће радити на препорукама за целовито законско решење које ће након њиховог извештаја влада предложити Хрватском сабору. Тада ћемо решити питање кориштења симбола као што су "за дом спремни", али и свих осталих", рекао је Пленковић и додао да такве теме Хрватску константно враћају назад.

Премијер тврди и да тај поздрав није легализован.

"Нема никаквог новог решења нити акта који би био конститутиван за нешто ново. Реч је о тек техничком усклађивању и тријумфализам од појединих припадника ХОС-а није примерен", нагласио је Пленковић.

Додао је да су разговарали са својим партнерима у ХНС-у и да су они били упознати с процесом дешавања проблема у две фазе.

Осврнуо се и на кориштење поздрав "За дом спремни" на конференцији ХОС-оваца.
"Ја нисам пратио ту конференцију. Ако се поздрав користио на начин да се неко вређа, сигуран сам да ће полиција утврдити све околности", наглсио је премијер.

Упитан да ли њега лично врећа тај поклич, премијер је рекао да је за њега ЗДС неприхватљив.

"За мене тај поздрав има предоминантне конотације везане уз НДХ и зато ми није прихватљив", поручио је Пленковић.

Коментаришући изјаву хрватске председнице која је казала како је за њу "за дом спремни" стари хрватски поздрав, премијер је рекао: "Да не осећам да ова тема дели јавност, не бих основао Комисију".

Осврнуо се и на писмо које су раније данас Мајке Сребренице послале Колинди Грабар Китаровић, рекавш да мора да призна да због низа активности данас није имао прилику да се упозна са његовим садржајем.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 07. сеп 2017, 16:32)
anonymous [нерегистровани]

"Bravo Plenkovicu", isto tako niko nije smeo da prekrsi vojnu zakletvu, niti....

.....da izda svoju zemlju, i radi na njenom - rusenju!