"Rečenica istrgnuta iz konteksta, ideja 'velike Srbije' krenula iz Beograda"

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je, po završetku tematske konferencije o nestalima, koju je predstavnik Srbije Veljko Odalović napustio zbog uvreda izrečenih na račun Srbije, da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta.

Sučić je ponovio da je poznato da je "ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posledica te ideje."

Dodao da je takođe rekao da "pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina do mirne reintegracije" da su se sve te velike i pojedinačne grobnice nalazile upravo na tim prostorima.

"Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije", rekao je Sučić, prenela je Hina.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestale Srbije Odalović je ranije danas napustio konferenciju zbog niza uvreda koje je Sučić izrekao na račun Srbije i bivše JNA u uvodnom izlaganju.

Upitan da objasni svoju izjavu da svako zlo dolazi iz Srbije, Sučić je rekao da "ako se izvadi jedna reč ili rečenica iz konteksta..., kad krenemo u priču mora se znati ko je započeo rat i gde se vodio".

Rat se, kaže, nije vodio na teritoriji Srbije "a u svakom su ratu oni ( Srbija) bili".

Ponovio je svoju tvrdnju da je "ideja o stvaranju 'velike Srbije' i oduzimanju Hrvatima prirodnog i istorijskog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekt krenuo iz Beograda".

Na Odalovićevu izjavu da Srbija nema zahtev za bilo koju poznatu lokaciju ili grobna mesta i pojedince za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobove u Srbiji, a da Hrvatsku zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su, kako kaže, bili okupirani četiri, odnosno šest godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво