Одаловић напустио скуп у Загребу после увреда на рачун Србије

Генерални секретар у Министарству спољних послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио је конференцију о несталима која се одржава у Загребу, након што је у уводном излагању помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и бивше ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

Конференција на тему "Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подручју Републике Хрватске" сазвана је с циљем убрзања процеса тражења несталих особа/лица, информисања чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које оспоравају тај процес.

У току уводног излагања, помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић, који уједно води Комисију за заточене и нестале Владе Хрватске, уместо извештаја, који није био примерен теми, изрекао је бројне увреде на рачун Србије и њених органа.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала хрватске територије и, како је рекао, извршила бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да "све зло у региону долази из Београда".

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати такав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио конференцију.

У телефонској изјави за Танјуг, Одаловић је објаснио да првенствено није у реду да се такви скупови злоупотребљавају "јер смо овде да решавамо судбину несталих лица".

"Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији била је толико изражена да је присуствовање таквом скупу, чији је он ипак био домаћин, било понижавајуће", рекао је Одаловић.

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решавању судбине несталих лица и то сматра својим приоритетом.

"То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске", навео је Одаловић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара