Plenković: Bar jedan fiksni hrvatski poslanik u Skupštini Srbije

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da bi "bilo dobro da se reši pitanje barem jednog fiksnog poslanika hrvatske manjine" u Narodnoj skupštini Srbije.

Plenković je to rekao u intervjuu za Jutarnji list, odgovarajući na pitanje kakvi su sada odnosi sa Srbijom, koja otvorena pitanja bi mogla biti prva na redu za rešavanje i da li planira uskoro sastanak sa novom srpskom premijerkom.

"Anu Brnabić sam upoznao u Trstu, 12. jula, tada smo i prvi put razgovarali. Videli smo se i u sredu u Podgorici. Sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem sam se sreo nekoliko puta. Naša je politika takva da nismo prikupljali nikakve poene na zaoštravanju odnosa sa Srbijom, što je, inače, bila standardna procedura u izborno vreme", kazao je Plenković.

Naveo je da hrvatske vlasti "tako stvaraju preduslove za rešavanje otvorenih pitanja na nekim drugim osnovama" i dodao da je "za Hrvatsku izuzetno važno pitanje zaštite prava hrvatske manjine u Srbiji".

"Ako je srpska manjina u Hrvatskoj putem svojih predstavnika deo parlamentarne većine, onda bi u Srbiji bilo dobro da se reši pitanje barem jednog fiksnog zastupnika hrvatske manjine, da se reši pitanje prava na obrazovanje, kulturu, da se konačno reši pitanje nestalih osoba, što nam je od izuzetne važnosti, kao i svih drugih pitanja", kako je on rekao, "iz vremena agresije Miloševićevog režima".

Plenković je rekao i da hrvatske vlasti "naravno očekuju i da se razreši pitanje Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih tela Republike Srbije u postupku za ratne zločine".

"To potencijalno ugrožava hrvatske državljane i želimo da se to reši", rekao je Plenković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво