Politička kriza u Skoplju, ne nazire se rešenje

Tenzije na ulicama Skoplja su se smirile, ali politička kriza nije ni blizu razrešenja. Ispred Kancelarije Evropske unije održan je protest, ali nije bilo incidenata. Jučerašnji pokušaj pronalaska kompromisa među političkim partijama nije uspeo, a lider SDSM Zoran Zaev poručio je predsedniku Ivanovu da će na dobijanje mandata za sastav Vlade čekati još 10 dana.

U Skoplju je od jutros mirno, nakon što su pristalice inicijative "Za zajedničku Makedoniju" sinoć održale miran protest ispred Kancelarije Evropske unije - protiv pokušaja, kako kažu, ilegalnog izbora predsednika Sobranja i stava EU o pokušaju puča.

Ulice oko Sobranja od jutros su ponovo otvorene za saobraćaj, a oko same zgrade primetno je prisustvo policije, prenosi MIA.

Jučerašnji sastanak političkih lidera nije uspeo, a sinoć je pažnju javnosti privukao najavljeni TV duel lidera SDSM Zorana Zaeva i lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. Međutim, duel je u poslednjem trenutku otkazan jer dvojica stranačkih lidera nisu želela da sede jedan pored drugog, javlja izveštač RTS-a.

U zasebnom intervjuu za Telmu, Zaev je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu predložio rok od 10 dana da mu dodeli mandat za sastavljanje vlade.

Dodao je da bi primopredaja dužnosti predsednika parlamenta mogla da se dogodi već danas, ali da on očekuje da će to najverovatnije biti u utorak.  

S druge strane, Gruevski je u intervjuu poručio da je uvek bio tu za Makedoniju i da je apsurdna izjava Zorana Zaeva da su oni koji su upali u Sobranje hteli da ga ubiju.

U međuvremenu je premijer prelazne vlade Emil Dimitrijev apelovao na smirenost i razumnost svih političkih partija i građana, kao i na očuvanje kvalitetnih međuetničkih odnosa.

SAD, EU, OEBS i NATO su, u zajedničkom saopštenju, pozvali makedonske vlasti da kazne odgovorne za napad na Sobranje.

Makedonci su zabrinuti, očekuju da političari nađu izlaz iz krize u koju je država upala, nakon što je došlo do nereda zbog izbora Talata Džafarija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta.

Iako u glavnom gradu Makedonije sve funkcioniše normalno, neki sportski događaji su otkazani, kao i protest sindikata radnika zakazan za 1. maj.

Građani kažu da su zabrinuti zbog scena nasilja u institucijama. Tenzije i dalje ima ali, dodaju, ne primećuje se.

"Sukobi su isključivo političkih partija. Mislim da je to više zbog nekog kriminala koji sledi", rekao je jedan građanin.

Makedonci kažu i da su navikli na politički "šou", ali se plaše da to ne izmakne kontroli.

"Ne znamo više kome da verujemo", rekao je jedan mladić.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju saopštilo je da u komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova vrši identifikaciju učesnika u neredima u Sobranju u četvrtak uveče, javlja MIA.

Do ovog trenutka nije utvrđena pravna kvalifikacija za izvršena krivična dela. Dežurni javni tužioci će redovno izveštavati o toku procesa, a po prijemu informacija preduzimati konkretne korake i mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара