Криза у Македонији: Смене у МУП-у након нереда, Заев даје Иванову десет дана

Након што је синоћ у центру македонске престонице у протестима повређено више од 100 људи, ситуација у Скопљу је нормализована. Приведено осам особа. Министар полиције понудио оставку и сменио шефа Бироа за јавну безбедност. Није одржан састанак код председника Македоније Ђорђа Иванова, који је заказан после сукоба у Собрању. Зоран Заев поручио Иванову да му даје рок од десет дана за мандат.

23.00 - Oдржан протест иницијативе "За заједничку Македонију" испред Канцеларије ЕУ у Скопљу. 

20.10 – Зоран Заев рекао је у интервјуу за телевизију Телма да Иванову даје рок од десет дана за мандат. 

19.30 – Ситуација у Скопљу је мирна, тензије међу политичарима се настављају, јавља извештач РТС-а. 

18.50 – Председник Македоније Ђорђе Иванов остаје при ставу да је неопходно одржати састанак лидера парламентарних странака, саопштио је кабинет председника. 

17.50 – Уклањају се шатори који су постављени на травњаку испред Собрања. Протест испред Канцеларије ЕУ у 19 часова, против, као наводе, покушаја илегалног избора председника Собрања и става ЕУ о покушају пуча.

17.05 – Припадници полиције који нису извршили свој задатак у складу са законом биће идентификовани и санкционисани на основу видео-материјала синоћњег насиља у Собрању, саопштио је МУП.

15.05 – Иванов још чека одговоре свих лидера на његов позив на разговор. Неки су, истиче, затражили додатно време. И Али Ахмети најавио да неће ићи код Иванова, јер је он, како наводи, "део проблема а не решења".

14.50 – Напад на мене био "планирани покушај убиства", поручио Зоран Заев на прес-конференцији на којој је заплакао. Додао је да му не пада на памет да разговара са Ивановим, истичући да су он и Груевски одговорни за оно што се десило у Македонији.

14.35 – Осам особа приведено након јучерашњих сукоба у Скопљу. Смењен шеф Бироа за јавну безбедност Митко Чавков, јавља портал Мета. Државно тужилаштво покренуло истрагу.

13.40 – Министар полиције Агим Нухију најавио да ће из моралних разлога понудити оставку и позвао на одговорност и друге македонске функционере, јавља Сител. Није задовољан како су поједини припадници МУП-а обавили посао.

После нереда и сукоба у Скопљу, ситуација испред зграде парламента од јутрос је мирна. У Скопљу јаке полицијске снаге, под пуном опремом за разбијање демонстрација, штите зграду Собрања. Шатори који су прошле ноћи постављени на травњаку испред Собрања сада се уклањају.

Осим код зграде парламента, где је поломљена заштитна ограда, у Скопљу све функционише нормално. Мања група демонстраната која је остала испред Собрања затражила је нове парламентарне изборе, јавља извештач РТС-а.

Иако је био најављен састанак у кабинету председника Ђорђа Иванова, који је синоћ позвао политичке лидере на разговор, он није одржан.

Иванов остаје при ставу да је неопходно одржати састанак лидера парламентарних странака, као најодговорнијих за налажење решења за постојећу ситуацију у земљи, у складу са македонским уставом и законима, саопштио је кабинет председника.

Наредних дана, наведено је у саопштењу, кабинет председника остаће отворен за дијалог и тражење решења за превазилажење актуелне ситуације уз поштовање правног поретка Македоније, преноси МИА.

Лидери СДСМ-а Зоран Заев и ДУИ-ја Али Ахмети раније су најавили да неће доћи на састанак, док је лидер ВМРО-ДПМНЕ потврдио долазак.

Али Ахмети, који је позвао на смиреност, изјавио је да се неће одазвати позиву Иванова на састанак страначких лидера јер је Иванов, како је навео, "део проблема, а не решења". 

У кратком саопштењу СДСМ-а, Иванов и председавајући парламента Трајко Вељановски оптужени су да су креатори јучерашњег сценарија.

Зоран Заев је, на прес-конференцији на којој је и заплакао, оценио да су последњи догађаји у Собрању били покушај убиства са предумишљањем, планиран у договору и координацији са полицијским структурама.

Позвао је грађане да остану мирни и присебни, а запосленима у државним институцијама да делују у складу са законима земље.

Најавио је да ће након избора председника Собрања политички процес бити настављен избором нове македонске владе, коју, како је рекао, сви очекују.

Лидер СДСМ-а рекао је за телевизију Телма да је дао рок од 10 дана македонском председнику да му додели мандат.

Заев је додао да очекује од актуелног председника парламента Трајка Вељановског да најкасније до уторка преда функцију изабраном председнику Собрања Талату Џаферију.  

Смене у МУП-у

Огласио се и министар полиције Агим Нухију, који је најавио да ће из моралних разлога понудити оставку и позвао на одговорност и друге македонске функционере, јавља Сител. Истакао је да није задовољан како су поједини припадници МУП-а обавили посао и додао да је шеф Бироа за јавну безбедност Митко Чавков за њега био недоступан до 20 часова. Портал Мета јавља да је Нухију сменио Чавкова и преузео његове дужности.

Полицијски службеници ће под заклетвом бранити Устав Македоније, штитити територијални интегритет и суверенитет земље, бити гарант безбедности за грађане и чуваће јавни ред и мир, изјавио је Митко Чавков.

"Током јучерашњег дана, нажалост, били смо сведоци немилих инцидената у Собрању и јавност треба да зна шта је истина, полиција није имала никаква сазнања, нити најаву о насилним инцидентима", рекао је Чавков, пренела је МИА. 

Премијер прелазне Владе Македоније Емил Димитријев апеловао је на смиреност и разумност свих политичких партија и грађана, и апеловао на очување квалитетних међуетничких и међупартијских односа. 

У сукобима су повређене 83 особе – 25 полицајаца, 54 грађанина, три посланика и један новинар, пошто су присталице покрета "За заједничку Македонију" синоћ упале у Собрање.

Међу повређенима је лидер СДСМ-а Зоран Заев. Тешке повреде задобио је албански посланик Зијадин Села. Полиција је евакуисала све посланике, а затим се сукобила са демонстрантима, који су поставили шаторе испред Собрања и ту дочекали јутро. 

Према проценама скопских медија, испред Собрања се ноћас налазило више од 50.000 људи, а њима су се придружили грађани из више македонских градова. Они се противе избору Талата Џеферија из албанске партије ДУИ за председника парламента и сматрају да је то учињено противно Уставу и закону.

У прогласу који су синоћ проследили свим медијима и страним амбасадама у Скопљу, наводи се да је народ показао да брани демократију у Македонији и да је показао већи степен "разумности", као и намеру "да се иде до краја", односно да "нема одступања", пренели су скопски медији.

Македонски МУП је саопштио да су присталице "За заједничку Македонију" око 18.50 насилно ушле у Собрање, а да је у нарушавању јавног реда и мира повреде задобило неколико посланика и неколико цивила. Додаје се да је "десетак полицијских службеника задобило повреде" и пребачено у скопске клинике.

Већина у македонском Собрању, коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је јуче после прекида седнице Талата Џаферија за председника парламента, а присталице покрета "За заједничку Македонију" упале су у зграду Собрања, где их је обезбеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Међу демонстрантима је било и људи са црним маскама на лицима.

До избора Џаферија дошло је пошто је председавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо седницу, на чијем дневном реду није био избор новог председника парламента.

Међутим, председавање је тада преузео најстарији посланик у сали, који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор председника Собрања, па је потом Џафери и изабран.

У међувремену, званична Москва је позвала да се прекине спољни притисак на Македонију и да се дозволи одговорним политичким снагама у тој земљи да сами одлучују о будућности, саопштило је руско министарство спољних послова.

Претходно су насиље осудили званичници Европске уније, амбасада САД-а у Скопљу, као и лидери бројних земаља.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара