Haos u Sobranju – desetine povređenih, policija koristila šok bombe

Više od 100 osoba, uključujući dvadesetak policajaca i trojicu poslanika povređeno je u Skoplju pošto je masa pristalica VMRO-DPMNE upala u Sobranje. Neredi počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja – uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE. Među povređenima lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela. Policija evakuisala sve poslanike. Policija se sukobila i sa demonstrantima, koji su postavili šatore ispred Sobranja.

01.18 - Situacija u centru Skoplja je normalizovana, saopštilo je makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Povređene su ukupno 102 osobe, uključujući 22 policajca i trojicu poslanika, saopštila je makedonska policija. 

00.00 – Povređeno je ukupno 45 osoba, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbeđenja u Sobranju, kaže direktorka gradske bolnice.

23.35 – Pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" postavljaju šatore ispred parlamenta. Poručuju: "Idemo do kraja!", prenosi televizija Nova. Policija postavila metalne barikade oko zgrade.

23.10 – Šok bombe ispred Sobranja. Sukob demonstranata i policije. Čuju se sirene vozila Hitne pomoći.

22.45 – Evakuisani svi poslanici iz Sobranja. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je šokiran nasiljem, a iz Tirane poručuju da sa zabrinutošću prate eskalaciju situacije u Makedoniji.

22.25 – Predsednik Đorđe Ivanov pozvao sve lidere parlamentarnih partija da sutra u njegovom kabinetu pronađu izlaz iz sadašnje situacije.

22.15 - Specijalne jedinice policije izbacuju demonstrante iz Sobranja, a Nova Makedonija javlja da je policija koristila dimne bombe. Poslanik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković kaže za RTS da se samo raščišćava put kako bi poslanici mogli da napuste parlament. Ispred zgrade "živi zid". Do sada evakuisano 30 poslanika, objavio je MUP.

22.10 –Premijer Srbije Aleksandar Vučić apeluje na smirivanje situacije.

22.00 – SDSM optužio Ivanova i Gruevskog za "krvavo nasilje". Nasilje u Sobranju neprihvatljivo, poručili šefica diplomatije EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han. Poslanik ruske Državne dume Sergej Železnjak optužuje Zapad.

21.45 –  Makedonska policija šalje pojačanje u Sobranje i blokirala ulaz u zgradu parlamenta. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov najavio hitnu pres-konferenciju. Lokalni mediji javljaju da je napadnuta ekipa televizije Telma.

21.35 – Ukupno osam osoba povređeno, od kojih je teže povrede zadobio Zijadin Sela iz Alijanse za Albance, koji nije životno ugrožen.

21.20 - Situacija u Sobranju eskalirala zbog pevanja albanske himne, kaže za Sputnjik lider Demokratske partije Srba Ivan Stoilković.

20.58 - Četvorica poslanika povređena su u sukobima pre nego što su specijalci zaustavili masu pred ulazom u Sobranje. Napadnuto je nekoliko novinarskih ekipa.

20.40 - Ambasador Evropske unije pozvao građane Makedonije da smire strasti, posle izliva nasilja u parlamentu. Lider VMRO-DPMNE, putem Fejsbuka, takođe pozvao na uzdržanost. 

20.20 - Organizacija "Za zajedničku Makedoniju", bliska VMRO-DPMNE, pozvala pristalice iz svih delova Makedonije da dođu pred zgradu Sobranja, javlja skopska televizija Sitel

20.16 - U neredima u Sobranju teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javlja skopski portal A1on.

20.11 - U Sobranju vlada potpuni haos, javljaju makedonski mediji. Poslanici se preko ograde spuštaju sa galerije. 

19.49 - Maskirane osobe upale u Sobranje. Razbijene glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i poslaniku te stranke Damjanu Mančevskom.

19.25 - Pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale u zgradu Sobranja.

Nedugo pošto su socijaldemokrate i albanske partije izabrale Talata Džaferija za novog predsednika parlamenta, pristalice VMRO-DPMNE upale su u makedonski parlament, Sobranje.

Izbor Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, izazvao je revolt pristalica VMRO-DPMNE, koje su upale u zgradu Sobranja i povredile lidera SDSM-a Zorana Zaeva i poslanika Damjana Mančevskog.

Odmah posle izbora Džaferija za predsednika parlamenta, poslanici VMRO-DPMNE su počeli da uzvikuju: "Ovo je puč", dok se ispred zgrade nalazi veliki broj pristalica te stranke.

Demonstranti su došli do ulaza u zgradu parlamenta nedugo pošto je visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski optužio lidera SDSM-a Zorana Zaeva da "stvara paralelnu većinu" u Sobranju.

Poslanici SDSM-a Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca, Demokratske unije za integraciju, ostali su u sali, odakle su tokom večeri evakuisani zajedno sa ostalim poslanicima.

Makedonski mediji javili su prvobitno da je povređeno osam osoba, ali je direktorka gradske bolnice "Sveti Naum Ohridski" Jasminka Čabukovska izjavila agenciju MIA da je u Sobranju ukupno povređeno 45 osoba, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbeđenja.

Prethodno su iz partije DUI saopštili da su u sukobima u parlamentu povređeni Zoran Zaev i još troje poslanika.

Iako se pretpostavljalo da će predsednik Makedonije Đorđe Ivanov proglasiti vanredno stanje, on je, na hitnoj konferenciji za medije, pozvao sve lidere parlamentarnih stranaka da u petak kod njega u kabinetu pronađu izlaz iz sadašnje situacije.

U međuvremenu, ispred zgrade Sobranja došlo je do sukoba demonstranata i policije. Policija je koristila šok bombe, kako bi oslobodila blokirane ulaze u zgradu parlamenta.

Kako prenose lokalni mediji, građani koji mesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu večeras ostaju u šatorima postavljenim ispred Sobranja.

Prema procenama skopskih medija, tamo se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, koji se protive izboru Džeferija i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U međuvremenu, šefica diplomatije EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakli su da je nasilje u Sobranju neprihvatljivo. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da je šokiran, a ambasadorka SAD u Skoplju istakla da takvo ponašanje nije u skladu sa demokratijom, ističući da je većina poslanika podržala izbor Džafarija za predsednika parlamenta.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво