Han u Skoplju, protesti na ulicama

Briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom, dočekana je u Skoplju protestom pristalica vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Han je sa trojicom evroparlamentaraca doputovao u Skoplje u nastojanju da pomogne Makedoniji da izađe iz višegodišnje političke krize i povišenih tenzija, posebno nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

Hana su u Skoplju burno dočekali demonstranti VMRO, koji su organizovali proteste, uzvikujući parole poput "Ne damo Makedoniju" i "Nećemo dozvoliti albanizaciju države".  

Na putu od skopskog aerodroma do sedišta Misije EU u Skoplju, Hana i evroparlamentarce su dočekali bilbordi i makedonske zastave, koje su postavili organizatori građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju".

Na bilbordima je pisalo "Makedonija će pobedi", Odbaciti platformu Tirane", "Pokaži poštovanje"...

Nakon sastanka s predsednikom albanske stranke Pokret Besa Biljalom Kasamijem, Han je na Tviteru napisao da je Makedoniji hitno potrebna nova vlada da sprovede reforme.

"Evropski put je otvoren za Skoplje nakon poslednjeg Saveta EU, ali sat otkucava. Potrebno je liderstvo, umesto taktiziranja. Ekonomija strada", napisao je Han, nakon sastanka s Kasamijem, prvim liderom makedonskih stranaka s kojima je danas planirano da razgovara, prenela je agencija Beta.

Evropski komesar se sastao i sa liderom SDSM-a Zoranom Zaevim, koji je rekao da očekuje sednicu Sobranja sa novom većinom do kraja sedmice

Takođe, Han se sastao i sa liderom Alijanse za Albance Zijadinom Selom, DUI Alijem Ahmetijem, a očekuje se da se tokom večeri sastane i sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, kao i s predsedavajućim Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim.

Iako je najavljivano, Han se neće sastati sa predsednikom Đorđem Ivanovim, koji se tek kasnije večeras vraća iz posete Mađarskoj, ni sa predstavnicima organizacije "Zajedno za Makedoniju".

Hanov dolazak u Skoplje treći je pokušaj međunarodne zajednice da ubedi vladajući VMRO-DPMNE da vlast preda novoj većini, koju predvode socijaldemokrate, uz podršku tri albanske stranke. 

Pre Hana, nastojanja Frederike Mogerini i šefa OEBS-a Lamberta Zanijera da utiču na rešavanje krize u Makedoniji okončani su bez rezultata.

Makedonija, naime, ni tri i po meseca od tih izbora nema vladu, nema predsednika Skupštine, a nisu raspisani ni redovni lokalni izbori, jer to nije imao ko da učini.

Zaev je, uz podršku tri albanske političke stranke, sakupio potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, ali je Ivanov odbio da mu preda mandat, navodeći da je u program nove vlade uključena i platforma albanskih stranaka načinjena pod patronatom albanskog premijera Edija Rame.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво