Заев након састанка са Ханом: Време да ми Иванов да мандат

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев оценио је да ће до краја недеље бити одржан наставак конститутивне седнице са новом посланичком већином, коју ће предводити његова странка.

На тој седници ће, истакао је Зоран Заев, бити изабран нови председник Собрања, који ће обавестити шефа државе Ђорђа Иванова да постоји нова парламентарна већина, да би у законском року од десет дана могао да му додели мандат за формирање владе.

"Све друго ће значити банализовање и тражење изговора са стране ВМРО-ДПМНЕ", навео је лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније након састанка са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, истичући да је време да му председник државе Ђорђе Иванов, који је то до сада одбијао, додели мандат за формирање владе.

"Поруке комесара Хана и тројице европосланика (Едуарда Кукана, Ива Вајгла и Кнута Флекенштајна) су јасне, говорили смо да морају да се убрзају процеси, али то не значи да треба да престанемо да будемо пажљиви", рекао је Заев.

Истакао је да не постоји тзв. тиранска платформа, већ владин програм који је прошле седмице представио јавности и који брани јединство Македоније.

"Надам се да ће све политичке партије бити разумне, зато што сви ми постојимо због будућности Македоније. Верујем да нико нема намеру да блокира Собрање", рекао је лидер СДСМ-а, који је нову парламентарну већину формирао са албанским странкама ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце.

Јоханес Хан се пре Заева у згради македонског парламента срео са лидерима три албанске политичке партије Алијем Ахметијем из ДУИ, Биљалом Касамијем из Бесе и Зијадином Селом из Алијасе за Албанце, а вечерас је планиран још и сусрет са председником ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским.

Ахмети: Кризу решити политичким средствима

Лидер ДУИ Али Ахмети је након састанка оценио да политичка криза треба да се реши политичким средствима и демократским принципима, чиме ће бити омогућено функционисање државе.

Ахмети је затражио од две супротстављене македонске партије, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, да приближе ставове и да отворе пут ка излазу из кризе.

На питање да ли је било речи о евентуалним санкцијама ЕУ, лидер највеће албанске партије је рекао да се није разговарало о санкцијама већ о мирном трансферу власти.

Лидер албанског покрета Беса, Биљал Касами, тврди да је европски комесар пренео подршку парламентарној већини, у којој је и тај покрет.

Европски комесар није давао изјаву већ је написао поруку на Твитеру.

"Нова влада је хитно потребна због реформи. Нема времена за губљење!", написао је Хан на друштвеној мрежи.

Светомир Шкарић, професор уставног права у Македонији, очекује да ће председник Ђорђе Иванов, који одбија да мандат повери Заеву, на крају попустити.

"То је велики притисак из ЕК од стране европског комесара и три европосланика. Уколико Иванов не да тај мандат, онда ће ЕУ изгледа према њему увести неки вид санкција", објашњава Шкарић.

Досадашњи премијер, Никола Груевски, није дозволио медијима да прате састанак са Ханом и досада се није оглашавао. Ипак, порука његових бирача могла се чути данас на улицама Скопља у организији покрета "За јединствену Македонију", који су протестима дочекали европског комесара за прошрење.

Своју шансу за одржавање полуга власти Никола Груевски би у случају да препусти место премијера Зорану Заеву могао да потражи на локалним изборима где је до сада ВМРО-ДПМНЕ био неприкосновен. Међутим, и они касне због блокаде Собрања.

Европски комесар за прошрење данас је дошао у Скопље са захтевом да се хитно формира нова Влада Македоније. Иако је било планирано да се састане са председником Македоније, Иванов је то одбио, упутивши га да тај термин искористи за разговор са новоформираном Грађанском иницијативом "За заједничку Македонију".

Неколико хиљада присталица те организације, која подржава одлуку Ђорђа Иванова да не додели мандат Заеву јер сматрају да би то уништило Македонију, протестовалo је и вечерас пред Собрањем док је трајао састанак Хана и Заева. Протести су почели дан након што је било јасно да је Заев формирао парламентарну већину, а тада је лидер владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски позвао народ да одбрани државу.

Јоханес Хан је током пута за Скопље поручио политичарима и државним функционерима у Македонији да поштују демократију и парламентарну већину и да не подгревају међуетничке тензије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво