Reagovanja u BiH povodom odbacivanja revizije

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbacivanju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, zbog osporenog legitimiteta pravnog zastupnika Sarajeva, izazvala je različite reakcije.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je očekivano što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, jer takav zahtev nije rezultat usaglašenog stava u okviru institucija, prenose banjalučki mediji.

"Samo podnošenje zahteva za reviziju presude nije rezultat institucionalnog delovanja. Institucije prethodno nisu odradile svoj deo posla i nisu poslale ovakav zahtev", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović saopštio je da ga "raduje što je sud tu odluku doneo relativno brzo i sprečio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu".

"Od samog početka bilo je jasno da se radi o privatnom zahtevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH. Raduje nas što je Međunarodni sud pravde u Hagu tu odluku doneo relativno brzo i sprečio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu", naveo je Čubrilović u saopštenju dostavljenom medijima.

Čubrilović se "zahvalio svima koji su učinili napor da se odlučivanje o tako krupnoj stvari, kao što je revizija presude protiv druge države, vrati u institucije sistema, a potom i da dokažu, posebno u komunikaciji sa Sudom, da nije reč ni o kakvom zahtevu države nego o zahtevu pojedinaca".

"Nadam se da će ova odluka Suda u Hagu dovesti do smirivanja političkih strasti unutar BiH i da ćemo svi zajedno da se vratimo suštinskim problemima građana", zaključio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da nije pravne struke i da ne komentariše sudske presude.

Predsednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica izjavio je da bi bar iz moralnih razloga član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović trebalo da podnese ostavku.

Bošnjaci razočarani odlukom MSP

Vest o odbacivanju zahteva za reviziju uznemirila je Bošnjake, koji su razočarani ovakvom odlukom i smatraju da je ona doneta zahvaljujući pravnoj blokadi Hrvata i Srba u BiH, ali ima i onih koji postavljaju pitanje da li će bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je inicirao ovaj postupak, sada podneti ostavku.

Predsednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić izjavio je da je tužan zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu i pozvao bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da izvuče politički zaključak o ličnoj političkoj poziciji.

"Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje. Kada su bili protiv revizije, time su praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen. Ja ih pozivam da BiH kao i mnoge druge zemlje usvoji deklaraciju o tome", rekao je Radončić.

Radončić smatra da treba vrlo ozbiljno analizirati stvari koje SDA bude predlagao u ime bošnjačkog naroda, budući da je zahtev za reviziju inicirao Bakir Izetbegović.

"Što se tiče Izetbegovića, koji nas je na onom čuvenom skupu sa 50 odgovornih ličnosti uveravao da bošnjačka strana i njegov tim imaju sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji", poručio je Radončić.

Hatidža Mehmedović, predsednica Udruženja Majke Srebrenice smatra da je ovakva odluka suda sramota za međunarodnu zajednicu i celi svet, poručivši da će se ubuduće moliti da oni dožive, kako je rekla, "sve ono što je doživela njena Srebrenica".

Selmo Cikotić, savetnik u Kabinetu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, rekao je za Avaz da, bez obzira na sve, Bošnjaci ne treba da budu razočarani i da treba da poštuju odluku suda.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtev za reviziju presude koji je 25. februara, u ime dela Bošnjaka predvođenih bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, tom sudu podneo Sakib Softić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара