МСП одбацио захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије због оспореног легитимитета правног заступника Сарајева, сазнаје РТС. На основу писама чланова Председништва БиХ, утврђено је да одлуку о подношењу захтева за ревизију нису донеле надлежне институције, наводи се у писму из Хага.

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић потврдио је новинарима у Мостару да је суд одбацио захтев за ревизију пресуде и додао да су институције БиХ о томе обавештене писмом из Хага.

Како РТС незванично сазнаје, суд у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде због оспореног легитимитета правног заступника Сарајева Сакиба Софтића.

Бањалучке Независне новине преносе да се у образложењу суда наводи да захтев за ревизију нису поднеле надлежне институције БиХ.

"Суд је прописно размотрио мишљења чланова Председништва, која су изнели у својим писмима. Суд сматра да садржај тих писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела, у име БиХ као државе, у погледу захтева за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида, БиХ против Србије. Стога, не може се ништа предузети у вези са документом под називом 'Апликација за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида'", написао је представник МСП Филипе Куверер.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић и министар иностраних послова Игор Црнадак најавили су у Бањалуци за 16 часова ванредну конференцију за новинаре, на којој је Иванић поручио да је одлука МСП подршка дејтонској БиХ, а Црнадак да је суд послао поруку да БиХ може да функционише само заједнички и уз договор.

Хрватски члан Председништва Драган Човић истиче да је ово доказ да систем не функционише.

"Жао ми је што смо се опет поиграли са Босном и Херцеговином и показали да тај систем не функционише, жао ми је што је дошло до овакве ситуације. Мислим да смо углед државе ослабили када је реч о међународној институцији. Данас смо тамо где смо били на почетку", рекао је Човић.

Софтић је 23. фебруара Међународном суду правде предао захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије. Захтев је предат на иницијативу Бакира Изетбеговића и без претходне сагласности Председништва БиХ.

Суд је након тога затражио од бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да појасни легитимитет Софтића, а затим је затражио да Председништво БиХ саопшти своје становиште о ревизији пресуде. Чланови Председништва су се о томе изјаснили појединачно.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво