MSP odbacio zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije zbog osporenog legitimiteta pravnog zastupnika Sarajeva, saznaje RTS. Na osnovu pisama članova Predsedništva BiH, utvrđeno je da odluku o podnošenju zahteva za reviziju nisu donele nadležne institucije, navodi se u pismu iz Haga.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio je novinarima u Mostaru da je sud odbacio zahtev za reviziju presude i dodao da su institucije BiH o tome obaveštene pismom iz Haga.

Kako RTS nezvanično saznaje, sud u Hagu odbacio je zahtev za reviziju presude zbog osporenog legitimiteta pravnog zastupnika Sarajeva Sakiba Softića.

Banjalučke Nezavisne novine prenose da se u obrazloženju suda navodi da zahtev za reviziju nisu podnele nadležne institucije BiH.

"Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva, koja su izneli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj tih pisama pokazuje da nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime BiH kao države, u pogledu zahteva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, BiH protiv Srbije. Stoga, ne može se ništa preduzeti u vezi sa dokumentom pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida'", napisao je predstavnik MSP Filipe Kuverer.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova Igor Crnadak najavili su u Banjaluci za 16 časova vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je Ivanić poručio da je odluka MSP podrška dejtonskoj BiH, a Crnadak da je sud poslao poruku da BiH može da funkcioniše samo zajednički i uz dogovor.

Hrvatski član Predsedništva Dragan Čović ističe da je ovo dokaz da sistem ne funkcioniše.

"Žao mi je što smo se opet poigrali sa Bosnom i Hercegovinom i pokazali da taj sistem ne funkcioniše, žao mi je što je došlo do ovakve situacije. Mislim da smo ugled države oslabili kada je reč o međunarodnoj instituciji. Danas smo tamo gde smo bili na početku", rekao je Čović.

Softić je 23. februara Međunarodnom sudu pravde predao zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Zahtev je predat na inicijativu Bakira Izetbegovića i bez prethodne saglasnosti Predsedništva BiH.

Sud je nakon toga zatražio od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pojasni legitimitet Softića, a zatim je zatražio da Predsedništvo BiH saopšti svoje stanovište o reviziji presude. Članovi Predsedništva su se o tome izjasnili pojedinačno.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара