"Одлука МСП озбиљна подршка дејтонској БиХ"

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио да је за њега била очекивана одлука Међународног суда правде у Хагу да одбије захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије. Позива Бакира Изетбеговића да каже како даље. Mинистар спољних послова БиХ Игор Црнадак истиче да је ово порука да БиХ може да функционише само заједнички и споразумно.

Младен Иванић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да МСП неће разматрати тај случај јер, како су образложили, ниједан релевантни орган БиХ о томе није донео одлуку.

"То је за мене очекивано и ја сам недељама и данима говорио и на то упозоравао", рекао је Иванић, подсетивши да, нажалост, један део људи није хтео то да чује.

Оценио је да је таква одлука МСП озбиљно подржала дејтонску БиХ.

"Нико више у име БиХ осим њених институција не може доносити одлуке", рекао је Иванић и додао да само таква БиХ има шансу да функционише, а да је сваки други покушај удар на државу.

Оценио је да је то била, како је рекао, сложена политичка битка.

"Да на време нисам почео на томе радити вероватно не бисмо остварили овај резултат", рекао је Иванић.

Како каже, одлуку сматра неком врстом личног успеха у својој политичкој каријери.

"У појединим тренуцима осећао сам се као неко коме је намењено да буде крив и одговоран, и осећао сам да многи фактори у РС нису стајали иза мене него гледали да се они сачувају", рекао је Иванић.

"Изетбеговић да каже како даље"

Председавајући БиХ је рекао да очекује да они који нису поштовали институције и који нису деловали у оквиру институција система, пре свега бошњачки члан Бакир Изетбеговић, треба да кажу како мисли да се сада све ствари могу вратити на почетак, као да ништа није било.

"Мора се рећи ко је деловао ван институција, ко је напустио седницу Председништва БиХ, ко је дао налог свом амбасадору да не испоручи писмо министра из реда српског народа...", рекао је Иванић новинарима.

Додаје да су то чињенице, а да је тек сада добио аргументацију да је то тачно.

"Очекујем да они повуку прве потезе да би се ствари вратиле у нормалу. Очекујем да једноставно сви који су деловали ван институција кажу како мисле да се све може вратити на почетак", рекао је Иванић.

Навео је да се у наредним недељама о томе треба размислити, те истакао да је он деловао у оквирима институцијама система.

"Зато мислим да питање треба упутити Бакиру Изетбеговићу", закључио је Иванић.

"Порука да БиХ може да функционише само заједнички"

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је одбијањем захтева за ревизију пресуде против Србије заправо послао поруку да БиХ може да функционише "само заједнички и договорно".

Црнадак је, на заједничкој конференцији за новинаре са Иванићем, рекао да такав исход захтева за ревизију шаље заправо две позитиве поруке.

Прва је да одговорни за све то морају јасно да повуку потезе и покажу да су спремни да иду напред. Као другу важну поруку те одлуке МСП, Црнадак је навео да судови БиХ треба да наставе да пресуђују онима који су чинили злочине, историчари треба да пишу историју, "а ми политичари", како је рекао, "да се бавимо тиме како да завршимо процес помирења и како да се заједнички окренемо будућности".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво