Skupština RS osudila odluku o pokretanju revizije

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde, koja je doneta protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH.

Predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH, Skupština je pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu rešena pitanja vitalna za Srpsku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na sednici Narodne skupštine Republike Srpske predložio da se od nadležnih zatraži da se BiH izvini Srbiji za nedopustiv gest mržnje i antisrpstva. 

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. 

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navodi se u zaključcima usvojenim glasovima poslanika vladajuće većine u RS, a nakon višečasovne rasprave o Informaciji o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

U zaključcima usvojenim sa 46 glasova, dok su 23 poslanika bila suzdržana, dodaje se da parlament RS odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH. Zaključci su usvojeni bez učešća bošnjačkih poslanika.

Skupština RS takođe smatra da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde, navodi se u zaključcima.

Narodna skupština takođe smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštovanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, i bez učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahteva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Parlament je pozvao predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne reše vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rešavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Narodna skupština RS je apelovala na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво