Додик: БиХ треба да се извини Србији

Председник Републике Српске Милорад Додик је на данашњој седници Народне скупштине Републике Српске предложио да се од надлежних затражи да се БиХ извини Србији за недопустив гест мржње и антисрпства.

Додик је, обраћајући се посланицима поводом захтева за ревизију пресуде МСП по тужби против Србије, позвао све партије у РС на јединство када је реч о одлукама које се тичу суштине Републике Српске.

Председник РС је оценио да је захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије најбруталинији удар на БиХ.

"Ово је најбруталнији удар на функционисање институција, јер је један члан Председништва напустио институције и ушао у већницу да са неформалном групом грађана донесе одлуку у име свих", рекао је Додик.

Нагласио је да се од 1995. године није мењала политика Бошњака.

"Ово је само комбинација стања у којем се БиХ налази од 1995. године и од када је континуирано тестирано наше стрепљење. Мењали су се људи, али не и политика Бошњака, са настојањем да се наша права укину, ако не укину онда бар минимализују", навео је Додик.

Оценио је да је подношење тог захтева било неодговорно и недопустиво понашање Бошњака и последица политике Бакира Изетбеговића, те предложио да се јединствено осуди и одбаци такво понашање.

Додик је предложио да се подржи активност председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића у овом случају и истовремено тражи од надлежних да се БиХ извини Србији, с обзиром на то да је реч о недопустивом гесту мржње и антисрпства.

Председник РС је предложио да скупштина закључи да није могуће представљати се као представник БиХ, без подршке Срба и Републике Српске.

Констатовао је и да би основни закључак могао бити захтев за ојачавање европског пута, али искључиво активирањем механизма координације.

"Ако бисмо били искрени, морали бисмо констатовати да је Изетбеговић сам урушио БиХ, доводећи је у питање, мада је упорно говорио да се он за њу залаже. Тај удар ми не смемо да пропустимо. Ми не бранимо БиХ, ми бранимо процедуре. Овакву БиХ какву гради Изетбеговић нисмо спремни да бранимо", истакао је Додик.

После овога, рекао је Додик, ми не можемо ићи даље као да се ништа није догодило.

"Овде се мора поставити низ питања, па и о томе да ли би Бакир Изетбеговић кренуо у овакву авантуру да није био свестан да се ми овде поделимо и да нисмо јединствени чак и на овом питању. Зато је важно да будемо јединствени. Мера наше политике је јединство РС на очувању Дејтона", рекао је Додик.

Подсетио је и да се у РС не сме заборавити прича око обележавања 9. јануара, затим хајка против свих људи у РС, без обзира на политичке опције, у настојању да се готово читави естаблишмент криминализује.

Најавио је да ће половином марта на највише адресе РС стићи оптужнице за организовање референдума.

"Овде се говори о настојању да се каже да су Срби увек прљави и геноцидни, а Бошњаци умивене патриоте", рекао је, између осталог, Додик.

Раније данас, на седници странке Милорад Додик је рекао да ће представници СНДС-а у институцијама БиХ упутити извињење Србији поводом захева за ревизију пресуде суда у Хагу.

"Овде се ради о бруталном нападу на Србију од Бошњака. СНСД неће водити политику повлачења ни када суд у Хагу каже да нема основа за ревизију", указао је Додик на седници врха странке.

Додао је да не би био проблем да је захтев за ревизију упућен од Бошњака, али да је неприхватљиво да се подноси у име БиХ, а да су против тога друга два народа.

Додик је рекао да партија на чијем је челу сматра да Народна скупштина Републике Српске треба да затражи да представници Срба у заједничким институцијама БиХ редефинишу своје понашање и да не учествују у одлучивању.

СНСД, навео је, одбацује начин презентовања БиХ на међународном нивоу и осуђује бруталан напад на Србију, након једностраног подношења захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић позвао је посланике у Народне скупштине РС да током заседања посебну пажњу посвете паралелизму институција у БиХ, начину доношења одлука и приватизацији заједничких институција, након што је Бакир Изетбеговић одлучио о подношењу захтева за ревизију пресуде по тужбe БиХ против Србије. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се