Razmena optužbi zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zatražiće od zemalja koje su garant Dejtonskog sporazuma da se izjasne o odluci bošnjačkih predstavnika da podnesu zahtev za reviziju presude protiv Srbije. Najavljuje katastrofalne posledice takve odluke po BiH i diplomatsku ofanzivu zbog samostalnog delovanja Bakira Izetbegovića i njegove stranke. Istovremeno, Izetbegović Ivaniću poručuje da nije ovlašćen da komunicira sa sudom u Hagu a ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku da zloupotrebljava položaj jer je od ambasadorke u Hagu tražio da prosledi pismo u sud.

Ono što se tokom dana politički dešavalo u Banjaluci i Sarajevu daleko je od nedeljnog mirnog dana.

Mladen Ivanić, Igor Crnadak i Bakir Izetbegović optuživali su jedni druge ko poštuje procedure, koje i ko deluje bez saglasnosti Predsedništva BiH.

Izetbegović koji je pokrenuo reviziju tužbe ili Ivanić i Crnadak koji žele da obaveste sud u Hagu o jednostranoj odluci. A kako je to danas izgledalo u Banjaluci i Sarajevu?

Dan je počeo Mladenom Ivanićem koji je rekao da je revizija tužbe dokaz paralelelnog delovanja i pravljenja posebnih struktura. Iza revizije, kaže, ne stoji BiH već jedan čovek. Komentarisao je i zaustavljeno pismo u ambasadi BiH u Hagu.

"On je već uspeo da nađe način da to pismo dođe do suda i ja ovo doživljavam kao tipičan primer onoga o čemu se ovih dana govorilo – paralelizma u BiH", kaže predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Sat kasnije Ivanić je bio na sastanku sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom. Iako im je obojici radno mesto u Sarajevu danas su ipak bili u banjalučkom kabinetu Mladena Ivanića.

Ministar je pred novinarima objasnio kako je Bakir Izetbegović zaustavio pismo.

"To mi je saopštio Izetbegović, da to ambasada nije uradila, da neće uraditi i da on smatra da ona to ne treba da uradi. Ovo je direktan udar na institucije BiH", istakao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

A pred sam početak konferencije za novinare Igora Crnatka u Banjaluci medijima je iz Sarajeva prosleđeno saopštenje Bakira Izetbegovića. Crnatka upozorava da nema pravo da šalje pisma sudu u Hagu.

"Prema ustavu BiH, ministar inostranih poslova BiH nema pravo da obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ga za tu komunikaciju nije svojom odlukom ovlastilo Predsedništvo BiH", objasnio je Izetbegović.

Crnadak ističe da je ovo privatizacija institucija i da se "vidi da Izetbegović smatra da institucije pripadaju Bošnjacima".

"Ovo je stav prema meni jer pripadam srpskom narodu i dolazim iz Republike Srpske", dodao je Crnadak.

U međuvremenu i na adresu Mladena Ivanića stiglo je pismo ih kabineta Bakira Izetbegovića. I njega upozorava da bez saglasnosti Predsedništva ne može da se obraća sudu u Hagu.

U Banjaluci se kasno posle podne završio sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa koalicionim partnerima. Istaknuto je da je važno da postoji jedinstven odgovor Republike Srpske Bakiru Izetbegoviću.

Dodik je za utorak najavio posebnu sednicu Narodne skupštine, a očekuje razgovore sa predstavnicima srpskih političkih partija. Nada se i sastanku u Beogradu sa vlastima Srbije.

"Ukoliko prođe ova priča o reviziji to znači da bez nas ima odluke. Mora se ponašati upravo onako kako se ponaša, što smo mi sugerisali i ranije. Dakle, ne radi se o bojkotu, ne radi se o tome da neko želi da kaže da ne postoje organi BiH. Mi želimo da kažemo da bez nas i RS, kako je to predviđeno Dejtonom, nema odlučivanja na nivou BiH", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ako neko želi da donosi odluku u ime RS i Srba onda, dodaje, mora da se suoči sa našim ponašanjem.

"Naš pristup će biti da naši poslanici budu tamo, ali neće glasati ni za usvajanje dnevnog reda niti će glasati za bilo kakvu odluku u organima gde se nalaze", istakao je Dodik.

U ponedeljak se očekuje sastanak Mladena Ivanića sa srpskim predstavnicima koji učestvuju u vlasti na državnom nivou. Odrediće se o tome kako će nakon revizije tužbe sada raditi u Sarajevu. Prema onome što smo čuli, neće napuštati institucije BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво