СНСД, ДНС и СП: Изетбеговићев акт кршење Дејтонског споразума

У Бањалуци је одржан састанак владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП, на коме је закључено да је подношења захтева за ревизију пресуде против Србије од стране бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, у име БиХ али мимо воље српског и хрватског члана Председништва, једностран акт и директно кршење анкеса 4 Дејтонског мировног споразума, на коме почива БиХ, преноси РТРС.

На конференцији је речено да је коалиција СНСД-ДНС-СП чврсто опредељена за очување Дејтонског мировног споразума и права и обавеза које Република Српска има по том споразуму, а који обавезује и други део БиХ, али и заједничке институције формиране анексом 4 односно Уставом БиХ.

Након састанка, лидери те три странке Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић рекли су да је бошњачко-муслиманска ревизија пресуде против Србије, у режији Бакира Изетбеговића, а све у име БиХ, недвосмислен доказ да је бошњачка политичка, интелектуална и верска елита антисрпски оријентисана и да је то наставак злоупотребе БиХ у бошњачке сврхе.

Због тога је, сматрају они, неопходно покренути кривични поступак против Изетбеговића пред правосуђем Републике Српске или Федерације БиХ због подривања Устава БиХ.

Председник СНСД-а Милорад Додик је рекао да је најава подношења захтева за ревизију пресуде покушај злоупотребе и једна у низу мера којом се настоји оспорити Република Српска, као и да намера о покретању ревизије није одлука двојице чланова Председништва БиХ, већ одлука Бакира Изетбеговића и има лоше намере.

"Бошњаци, ако желе да успе БиХ, морају да схвате да постоји српски народ и да би требало функционисати у складу са Дејтонским споразумом", рекао је Додик и нагласио да Изетбеговић својим понашањем ризикује функционисање и постојање БиХ.

Рекао је да очекује да већ у уторак, 21. фебруара, буде одржана седница НСРС, на којој ће се разматрати укупан положај Српске и актуелна политичка питања и бити прецизирани даљи кораци, али и показан јединствен став према оваквим намерама.

Председник ДНС-а Марко Павић рекао је "да смо свакодневно сведоци све теже политичке кризе у БиХ", чији је генератор бошњачка политика, као и да брине што нико из Међународне заједнице не покушава да осуди и спречи такву политику.

"На сцени је жртвовање мира. Ревизија неће проћи на суду, јер нема аргумената", рекао је Павић.

"Што пре састанак лидера свих партија из РС"

Коалиција СНСД-ДНС-СП сматра да је неопходно што пре сазвати састанак свих лидера политичких партија из Републике Српске, на којем би се расправљало о актуелној политичкој кризи изазваној самовољом бошњачког члана Председништва, али и о осталим питањима која оптерећују функционисање заједничких институција.

На том састанку изразило би се очекивање за заједнички састанак са руководством Републике Србије, како би и Република Србија, као један од гараната Дејтонског споразума била упозната о ситуацији у функционисању институција БиХ и недвосмисленом кршењу Дејтонског споразума.

"Сагласни смо да се што хитније сазове седница Народне скупштине на којој би се конципирале политике РС у заједничким институцијама БиХ и донели обавезујући закључци о деловању представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ. Интересе Републике Српске потребно је артикулисати у највишем законодавном телу Српске и проводити их у заједничким институцијама БиХ", закључено је на састанку.

Лидери владајуће коалиције у Српској оценили су и да треба сазвати седницу Сената Републике Српске како би се о овој кризи, али и њеном превазилажењу изјаснила и академска заједница Републике Српске, која је укључена у то саветодавно тело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи