Reagovanja na najavu revizije presude protiv Srbije

Na najavu podnošenja zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da Srbija neće trpeti poniženja, da će se boriti svim pravnim sredstvima. Premijer Aleksandar Vučić smatra da je ta odluka loša za odnose dve zemlje. Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je taj zahtev lažan i da očekuje od pravosudnih organa pokretanje krivičnog postupka protiv Bakira Izetbegovića. Varadi: Sumnjam u pravnu utemeljenost tužbe.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da Srbija nikada nije bežala od odgovornosti, posebno kada su u pitanju najteža dela, kao što su ratni zločini.

"U bezbroj primera do sada, naša država je pokazala da je ime i prezime žrtve ono što je bitno, a ne koja se nacionalnost ili etnička pripadnost iza tog imena kriju", navela je Kuburovićeva, nakon što je Izetbegović saopštio odluku o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Prema njenim rečima, Srbija je uvek bila primer u regionu, država u kojoj su se procesuirali svi oni koji su počinili neljudska dela i zločine u ratnom vihoru tokom devedesetih.

"Nažalost, tako nešto nismo mogli da vidimo u poslednjih dvadeset godina i od naših suseda iz regiona", dodala je ministarka.

"Imajući u vidu način na koji je predočeno da će se pokrenuti revizioni postupak, postavlja se pitanje da li se on pokreće institucionalno i da li se odluka o tome donosi od strane nadležnih institucija. Naročito je sporno pozivanje na još uvek neutvrđene činjenice iz postupka, koji nije ni prvostepeno okončan", istakla je Kuburovićeva.

Ministarka je poručila da Srbija neće trpeti poniženja i boriće se svim pravnim sredstvima, poštujući svoj Ustav i zakone, ali i međunarodno javno pravno i međunarodne principe.

"Ovakvi potezi neće obeshrabriti Srbiju da odustane od politike stabilnosti i pomirenja u regionu, i da nastavi da se čvrsto zalaže za izgradnju dobrosusedskih odnosa sa svim državama u okruženju", zaključila je Kuburovićeva.

Premijer Aleksandar Vučić istakao je da je vest o reviziji tužbe loša za odnose dve zemlje, dodavši da Srbija ni sa čim nije izazvala takvu odluku BiH.

"Srbija i njeno političko rukovodstvo i Vlada ništa nisu učinili da bi prouzrokovali takvu reakciju Sarajeva. Bez obzira na sve, uveren sam da ćemo umeti da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali ćemo, uprkos svemu, nastaviti da razgovaramo sa bosanskohercegovačkim rukovodstvom u želji da trajno osiguramo mir na Balkanu", rekao je Vučić za Blic.

Tom tužbom je, kako je dodao, mnogo više izgubila BiH nego što bilo šta može da izgubi Srbija.

Milorad Dodik je rekao da Srbi u BiH među bošnjačkim političarima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili evropske integracije.

Dodik je ocenio da je zahtev lažan jer ga podnosi jedan narod u BiH, a ne država BiH.

Savetovanje u Gradskoj većnici u Sarajevu, nakon kojeg je saopštena odluka, nazvao je "društvom za prošlost i sukobe".

"Osim što je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili delovi jednog naroda, ona je i sa moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva", rekao je Dodik, preneo je RTRS, pozivajući se na Srnu.

Prema njegovim rečima, Izetbegovićeva odluka predstavlja rušenje BiH. "Ovim je Bosna i Hercegovina umrla", dodao je Dodik.

Istakao je da ni pre deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, oni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što Muslimani u BiH pokušavaju da joj stave na teret.

Predsednik Srpske je naglasio da se od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije presude, a pred pravosuđem u BiH krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

"Indikativno je što tradicionalni zaštitnici i slova i duha Dejtona, oličeni u Kancelariji visokog predstavnika i Ambasadi SAD u Sarajevu, u jednostranom aktu jednog člana Predsedništva BiH mimo volje, dogovora ili saglasnosti druga dva člana, nisu videli kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čak ni destabilizaciju prilika u samoj BiH", istakao je Dodik.

Podsetio je da je referendum u Republici Srpskoj, kao vrhovno demokratsko dostignuće, kvalifikovan kao prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i destabilizacija BiH i zapitao kako se onda zove ta samovolja i divljanje u spoljnoj politici BiH, koja se sprovodi kršenjem više zakona zemlje za koju se bore još samo stranci.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže za RTS da sumnja u pravnu utemeljnost tužbe.

"Relevantne mogu da budu samo nove činjenice otkrivene u poslednjih šest meseci, tačnije posle 17. avgusta 2016. Teško mi je da pomislim da takve činjenice postoje", rekao je Varadi.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ocenio je da je najava Izetbegovića da će podneti zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid jeste još jedna u nizu njegovih nerazumnih odluka.

"U ovakvoj situaciji, kakva je u BiH, ići sa još jednom situacijom koja ne doprinosi nikakvom smirenju unutar BiH i svađati se sa susedima, potpuno je nerazumno sa pozicije na kojoj se nalazi Bakir Izetbegović", rekao je Čubrilović, preneli su banjalučki mediji.

Izetbegović je, istakao je Čubrilović, imao mnogo šansi da rešava probleme BiH sa pozicije člana Predsedništva BiH, a ne da, "koristeći prošlost, gura narod u još veće probleme".

Mektić: Izetbegović ukinuo BiH

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić Izetbegović "ukinuo Ustav BiH, a samim tim i Bosnu i Hercegovinu kao državu".

Dragan Mektić je rekao da je bošnjački član Predsedništva BiH "izrekao jednu veliku laž i obmanu".

"Neverovatno je kako se Bakir Izetbegović večeras ponašao nakon neformalnog druženja njega i njegove družine u sarajevskoj Većnici, izrekavši jednu veliku laž i obmanu, varajući vlastiti narod i sve nas u BiH", ocenio je ministar bezbednosti BiH, gostujući u Dnevniku BN televizije.

Tvrdi da je Izetbegović izrekao "gnusnu laž".

"Izetbegović je rekao kako se Bošnjacima osporava da pred Međunarodnim sudom u Hagu pokrenu proces revizije tužbe, koja je donesena pre deset godina. To nije tačno. Oni znaju da reviziju tužbe može da podnese samo država BiH, a ne jedan narod", rekao je Mektić.

"Poručujem da to gospodinu Izetbegoviću neće proći tek tako i da BiH nije samo vlasništvo njega i njegove družine. BiH je i država srpskog naroda", naglasio je ministar BiH.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво