Изетбеговић подноси захтев, ревизија пресуде против Србије

На саветовању у сарајевској Већници бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић добио је општу подршку Бошњака за подношење захтева за ревизију пресуде по тужби против Србије за геноцид, јављају локални медији. Изетбеговић: Захтев за ревизију у Хагу следеће недеље.

Изетбеговић је рекао новинарима да ће покретање ревизије пресуде изазвати кризу у односима у БиХ као и између БиХ и Србије, али не онакву каквом се прeтило претходних дана, наводи портал Кликс.

Изетбеговић је истакао како је одлука о покретању ревизије донесена консензусом више од 50 људи који су присуствовали саветовању у сарајевској Већници.

"Једно од питања које се појавило у јавности јесте да ли ће ревизија изазвати кризу у БиХ, као и у односима БиХ и Србије. Биће кризе, али не онакве каквом се претило, јер тешке кризе се дешавају када се људима одузимају права. Овај захтев не одузима ничије право. Ово право неоспорно припада жртвама. Сви они који трагају за истином и правдом исто би поступали да су на нашем месту", рекао је Изетбеговић.

Истакао је како ревизија пресуде и трагање за истином и правдом доноси ризик, али да би се одустајањем од тога и трговањем људском патњом и геноцидом зарад политичке стабилности нанела катастрофална штета достојанству жртава.

"Бошњаци су вековима живели и живеће са својим суграђанима, али само на истини, као на чврстом темељу, може се градити живот на добробит свих народа", додао је Изетбеговић.

О наводима да Сакиб Софтић нема мандат агента и да он не може да покрене процес ревизије у име БиХ, Изетбеговић је рекао да је Председништво БиХ својом одлуком од 4. октобра 2002. године овластило Софтића, и да ће они који тврде другачије морати то да докажу правним аргументима.

"Софтић је интензивно радио годину дана са тимом и правним стручњацима. Апликацију за ревизију сачинили су врхунски правни саветници којим би се све државе поносиле", рекао је Изетбеговић.

Поручио је како ће апликација бити поднесена следеће недеље.

Што се тиче нових доказа, Изетбеговић је рекао да су они стизали сукцесивно, али да су кључни докази дошли током суђења Ратку Младићу из којих је "видљиво да је више хиљада официра Војске Југославије учествовало у геноциду у БиХ, као и да је Милошевићев режим логистички стајао иза геноцида".

На састанку су присуствовали реис-ул-улема Хусеин Кавазовић, бивши члан Председништва БиХ Бериз Белкић, врх СДП-а БиХ предвођен председником странке, бивши члан Председништва БиХ Ејуп Ганић, председник СББ-а Фахрудин Радончић, председавајући Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић.

Скупу су присуствовали и председник Странке за БиХ Амер Јерлагић, председник БПС-а и генерал Сефер Халиловић, председник ДФ-а Жељко Комшић, као и Изетбеговић, који је покровитељ саветовања.

На скупу који је одржан иза затворених врата присутни су једногласно усвојили закључке од којих је кључни да се подржава став агента Сакиба Софтића да су се стекли услови за подношење апликације.

Поставља се питање да ли Изетбеговић може да покрене ревизију, будући да преостала два члана тог тела, српски Младен Иванић и хрватски Драган Човић, ту одлуку нису подржали.

Изетбеговић је са својим сарадницима такву одлуку донео пре претходног разматрања тог питања на седници Председништва.

Иванић је раније упозорио да ће то бити кршење Устава БиХ, као и да Изетбеговић није држава.

Изетбеговић тврди да професор Сакиб Софтић има његову безрезервну подршку да поднесе ревизију пресуде у Хагу.

РТРС преноси да данашњем скупу није присуствовао председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, који је ових дана био у Београду и поново слао поруке мира и дијалога, и оцењује да "његов шеф Бакир Изетбеговић спрема нови удар на Србију и компликује ситуацију и у региону".

број коментара 35 пошаљи коментар
(субота, 18. феб 2017, 07:27)
anonymous [нерегистровани]

Ми Срби смо увек хтели мир па се клонимо бунџија мирно и мудро!

Ма људи шта се палите на провокатора. Игноришите га тотално. Треба хладне главе, мудро и мирно радити оно што нама Србима одговара, а други нека се жесте и вриште,јер неможе се срогатим у истој "врећи".

(петак, 17. феб 2017, 23:41)
anonymous [нерегистровани]

Nezavisnost

To oni na kraju krajeva i hoce, ove vecite provokacije (naravno uz masovnu podrsku zapada, tj. Amerike) i imaju za cilj to da se jednoga dana Republika Srpska opredeli za otcepljenje. A kad se to desi, doci ce Amerikanci sa svojim oruzjem i zapretiti kako to opet Srbi huskaju i destabiliziraju region. Jer ide se na to da se ovim potezima sve vise i vise izprovocira srpski faktor, kako bi posle mogli da nas opet oznace za problematicne i one lose momke. Srbija bi morala pod hitno, kao korak broj jedan, da da frekvenciju ruskoj televiziji Russia Today. Pod dva, da damo Rusima prostora za vojnu bazu i naoruzanje, cisto kao mera predostroznosti. Nema druge nego biti pripremljen...

(петак, 17. феб 2017, 23:34)
anonymous [нерегистровани]

Bakir

Mislite da je ovo potez smisljen od Bakira? Mozda jeste, ali ja bih rekao da iza toga stoje druge sile, pre svega zapadne, poput Amerike (ostatka prosle americke administracije) kojima jednostavno ne odgovara da balkan bude stabilan, pa stalno i neumorno cackaju i zavadjuju odnose izmedju Srba i Bosnjaka. Provociraju do besvesti i samo cekaju da Srbija napravi pogresan potez da bi se ukazalo prstom kako su to Srbi ti koji vecito prave probleme. Amerikanci, providni ste kao dan, vise nema onih vremena kao devedesetih kad ste mogli da radite sta hocete..

(петак, 17. феб 2017, 23:16)
anonymous [нерегистровани]

Podmuklo

Ova vesto pripremljena i koordinirana akcija Bakira Izetbegovica i vise subjekata sa strane, trazi brzi i adekvatan koordinarni odgovor RS i Srbije. Planirana je u vreme predizbornih dogadjanja u Srbiji, da bi manje skrenula paznju na sebe.

(петак, 17. феб 2017, 22:03)
anonymous [нерегистровани]

...

SRBI su nekada bili vecina u sarajevu mostaru (kao i cijeloj BIH) a danas u tim gradovima samo 2-3%

(петак, 17. феб 2017, 21:15)
anonymous [нерегистровани]

U ime koga podnosi

Ako podnosi samo u svoje ime, onda krsi Ustav BiH i pravi delikt za koji se krivicno odgovara, jer po Ustavu nije moguce nastupati u inostranstvu kao pojedinac iz trojnog Predsjednistva. Stoga, odmah iza podnosenja zahtjeva za reviziju, treba nastupi Tuzilastvo BiH sa tuzbom za neovlasteno nastupanje u inostranstvu i nanosenje stete ugledu drzave BiH.

(петак, 17. феб 2017, 21:06)
anonymous [нерегистровани]

Treba se pripaziti

Ne podnosi on to samoinicijativno. To je jedan vid pritiska na nasu zemlju od nekoga,a on ima ulogu da to pokrene. Trebalo bi politickim vezama saznati ko stoji iza toga,jer taj "iza" zeli da postigne nesto.

(петак, 17. феб 2017, 20:52)
zagor te nej [нерегистровани]

da nije tužno bilo bi smešno

neka mi samo neko objasni kako sad bakir izetbegović podnosi reviziju a tužbu je podnela bosna i hercegovina?apsurdno do besvesti.

(петак, 17. феб 2017, 20:17)
anonymous [нерегистровани]

Autoput

Bosanci su divni ljudi ali moraju da izbace ovakve familije koje ih teraju u siromastvo.rat je bio i prosao svi smo nastradali.ako budemo bistrili vodu nide kraja nema.svakog boli njegova rana.bilo bi lepo auto put ekonomska i svaka druga saradnja.budimo ljudi.

(петак, 17. феб 2017, 19:36)
anonymous [нерегистровани]

Ništa novo

Već je postalo očigledno da neko sa strane pokušava da opet u regionu izazove napetost i nestabilnost. Stalne optužbe na račun Srbije, zatim Britanska rezolucija o genocidu u Srebrenici koja nije prošla u UN, zatim ponovo ponavljanje tužbe protiv Srbije u Hagu.