SDS traži da Predsedništvo odbaci Izetbegovićevu inicijativu

Srpska demokratska stranka pozvala je Predsedništvo BiH da, kao nadležni kolektivni i najviši izvršno-politički organ vlasti u BiH, hitno razmotri inicijativu bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića o pokretanju revizije tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da odbaci tu inicijativu.

SDS smatra da je potrebno odbaciti Izetbegovićevu inicijativu, jer je ona "jednostrana, štetna i neosnovana", kao i da Predsedništvo BiH treba da ospori legitimitet agentu Sakibu Softiću za zastupanje u postupku revizije i na taj način "spreči nanošenje štete BiH i njenim građanima".

U pismu, koje je lider SDS-a Vukota Govedarica uputio članovima Predsedništva BiH, navodi se da bi zaustavljanjem Izetbegovićeve inicijative za reviziju presude protiv Srbije bila zaustavljena destabilizacija unutrašnjih odnosa u zemlji.

Govedarica je u pismu naveo da je Izetbegović javno najavio pokretanje revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a da Predsedništvo BiH nikada nije razmatralo takvu odluku, iako je jedino relevantno za njeno donošenje.

Rekao je da Sakib Softić, kao agent BiH u postupku prethodne tužbe koja je odbačena, nema ovlaštenja za zastupanje po reviziji, jer je predmet okončan, ističe se u pismu.

"U ime SDS-a i u svoje lično ime želim da vas upozorim da bi nezakonit i neustavan pokušaj predaje zahteva za reviziju presude na inicijativu samo jednog člana Predsedništva BiH, bez uvažavanja ustavne volje predstavnika druga dva naroda i njihovih predstavnika u Predsedništvu BiH, bio jednostran akt i najgrublji atak na instituciju Predsedništva BiH i njegove nadležnosti propisane Ustavom BiH", rekao je Govedarica.

Prema njegovim rečima, Ustav BiH je jasno propisao način na koji Predsedništvo BiH, kao kolektivni organ, donosi odluke i još se u postdejtonskom periodu nije desilo da jedan član Predsedništva sam donese odluku.

"Takva inicijativa ili odluka, koja je zasnovana na kršenju najvišeg pravnog akta zemlje, njenog Ustava, i to od strane najvišeg državnog funkcionera, sasvim sigurno je da neće biti legitimisana i prihvaćena od strane Medjunarodnog suda pravde, ali će ozbiljno narušiti unutrašnje odnose u BiH, kao i regionalnu stabilnosti i dobrosusedske odnose", navodi se u pismu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво