Oštre reakcije iz RS na poziv Dudakovića mladim Bošnjacima

Boračka udruženja i pojedinci oštro su kritikovali penzionisanog generala tzv. Armije BiH Atifa Dudaković, koji je na skupu u Luksemburgu mlade Bošnjake pozvao na rat, a prehodno je to učinio i njegov kolega, inače, bivši oficir JNA, Sefer Halilović.

Dudaković je na skupu Bošnjaka, posvećenom "genocidu" u Srebrenici izjavio da svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi da kupi "alfa unifromu", čizme, vreću za spavanje i ranac.

Penzionsani general takozvane Armije BiH je okupljenima u Luksembrurgu poručio i da su Bošnjaci "olako napustili služenje vojnog roka".

Slanje ovakvih poruka iz Evrope, Dudakoviću su omogućili Haški tribunal i bosanskohercegovačko pravosuđe, koji penzionisanog generala tzv. Armije BiH nisu procesuirali za zločine, smatraju u RS.

Njegov poziv mladim Bošnjacima da kupe uniforme, za potpredsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića poziv je kojim se demaskiraju prave namere.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da se može postaviti pitanje kakva bi bila pravna i fizička zaštita Srba u BiH da nema Republike Srpske.

"Zato moramo da je slavimo. Zato moramo da je čuvamo i branimo", rekao je Milunović.

U zločinima Dudakovićevog Korpusa ubijeno je više od hiljadu ljudi, više stotina je nestalo, i proterano desetine hiljada, podsećaju iz Republičke organizacije porodica nestalih.

"Za očekivati je da čovek bez kazne može da se vrati na mesto zločina i da ponovi takav zločin, pa ne čudi da daje takve izjave", smatra Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica poginilih, zarobljenih boraca i nestalih civila.

Dudakoviću veterani poručuju da bi omladini, umesto poziva da kupe uniformu i ratnih pokliča, trebalo da daje lekciju iz koje mogu mnogo da nauče.

"Zašto ih ne uče da je Republika Srpska trajna tvorevina koja je međunarodno priznata. Zašto ih ne uče da je BiH zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pita Duško Vukotić, predsednik Udruženja "Veterani Republike Srpske".

Mržnja prema Republici Srpskoj nije samo politička niti intelektualna, smatra potpredsednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. Ovo je, tvrdi, mržnja koja priprema za neku vrstu napada vojnog karaktera.

"Dvadeset tri godine smo slavili 9. januar i 23 godine to nikome nije smetalo u Federaciji. Niko nije ni znao šta se slavilo. Sada se vidi da je to samo povod za dizanje negativne atmostfere i negativne energije i poziv za organizovanje Bošnjaka protiv Republike Srpske", ocenjuje Stevandić.

Da je sreće reagovali bi državni organi i on se ne bio ovako junačio, upozoravaju stručnjaci za bezbednost.

Ističu, poruke sa skupa deo su opšte atmosfere kojoj doprinosi bošnjački lider Bakir Izetbegović, koji je, kažu, zabrinut zbog globalnih promena koje će doneti nova američka administracija.

"Sve su prilike da će on biti suočen da mora dati odgovore na svoje veze sa radikalnim islamističkim ideologijama. U prvom planu, sa Muslimanskim bratstvom", napominje Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost.

Analitičar Dževad Galijašević upozorava da Izetbegović preko direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije priprema ozbiljan sukob i rat koji će izbiti na proleće.

"Ovo što vidimo kao neviđenu propagandu u BiH, mržnju i stvaranje klime pogodne za napad na Republiku Srpsku, prate i događaji u regionu", ocenio je Galijašević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво