Poposki: Soros se meša u unutrašnje stvari Makedonije

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki optužio je milijardera Džordža Sorosa da se godinama preko nevladinih organizacija koje finansira meša u unutrašnje stvari Makedonije.

Poposki je u intervjuu za italijanski list Verita rekao da su nevladine organizacije dobrodošle ako su njihove aktivnosti usmerene na podršku domaće zajednice.

"Ali ako umesto toga rade nešto drugo, onda nisu dobrodošle. Fond za otvoreno društvo (Sorosa) finansira subjekte koji rade u politici na netransparentan način, a to je za nas neprihvatljivo", rekao je Poposki. To bi, smatra Poposki, bilo neprihvatljivo i za Italiju.

"Ti subjekti stvaraju medijske pritiske i utiču na javnost. To podstiče političke sukobe, koji uvek prave pritiske u samo jednom smeru. Uvek u korist socijalističke koalicije. To je destabilizacija", ocenio je Poposki.

Na pitanje odakle potiče taj pritisak, šef makedonske diplomatije kaže da je to uglvnom kroz fondove.

Poposki tvrdi da je Sorosev lobi finansirao makedonske nevladine organizacije sa do pet miliona evra godišnje.

"Isti iznos je vlada uspela da obezbedi kampanjama za podršku projekata zdravstvene nege i stručnog usavršavanja", rekao je Poposki.

Poposki je dodao da je, od kako je Fondacija za otvoreno društvo prisutna u Makedoniji, odvojeno oko 60 miliona dolara za makedonske nevladine organizacije.

"Nije reč samo o novcu, već o nenormalnoj koncentraciji u Skoplju. Oko 90 odsto novca za nevladine organizacije dolazi iz jednog izvora. Kada se doda činjenica da je veliki deo korisnika aktivan u politici pod pokroviteljstvom humanitarnih organizacija, jasno je da to suverena zemlja ne može da prihvati", poručio je Poposki.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије