Odgovor Skoplja Dačiću

Reagujući na intervju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije ukazalo je na to da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo između Skoplja i Beograda.

"To treba da važi i u uslovima kada je očigledno da se zagreva atmosfera za sledeće glasanje za ulazak Kosova u Unesko", stav je povodom intervjua srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, u kojem je poručio svim susedima da neće dozvoliti da "Srbija bude ponižavana".

U Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije su portalu mkd.mk nezvanično rekli da smatraju da su takve izjave na neki način upozorenje pred novu rundu nastojanja Kosova da uđe u Unesko, što bi trebalo da se dogodi na proleće. Na glasanju u novembru 2015. godine, Makedonija, Hrvatska i Crna Gora glasale su "za", što je izazvalo kritiku zvaničnog Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije ističe da Makedonija i Srbija imaju bliske i duboko prijateljske odnose, da građani dveju zemalja gaje pozitivna međusobna osećanja, i da političarima ostaje samo da produbljuju to istorijsko prijateljstvo.

"Ukoliko to nije moguće, tada treba da budu odgovorni, da bar ne ruše prijateljstvo koje postoji između Makedonije i Srbije", poručili su iz makedonskog Ministarstva.

U jučerašnjem intervjuu agenciji Beta, koji su preneli svi makedonski mediji, Dačić je kritikovao ponašanje susednih zemalja, uključujući i Makedoniju, i ukazao na to da će videti kako će se Beograd postaviti kada se bude glasalo za neko pitanje od interesa za njih. Dačić je rekao i da je Srbija pogrešila kada je Makedoniju priznala pod ustavnim nazivom.

Bivši makedonski ambasador u Briselu Nano Ružin je intervju Dačića ocenio kao "mali diplomatski skandal". Po njegovim rečima, to je "neprihvatljiv gest poznatog frontmena Vučićeve vlade, koji je poznat po sličnoj retorici prema hrvatskim i kosovskim političarima".

Ružin je Televiziji Telma rekao da smatra da je to "nervozan revanšizam", zato što neki srpski političari ne mogu da zaborave određene postupke Makedonije, kao što je priznavanje Kosova.

Drugi bivši makedonski diplomata Risto Nikovski ima potpuno drugačije mišljenje o intervjuu Dačića i smatra da u osnovi Srbija ima pravo da Makedoniji zameri priznavanje Kosova, odnosno njen celokupan stav prema Kosovu.

"Mislim da je snažan utisak da smo prema Kosovu sve vreme vodili računa pre svega o albanskim i američkim interesima u 'bivšoj pokrajini i sadašnjoj nezavisnoj državi', a manje o državnim interesima Makedonije, a o srpskima nismo uopšte vodili računa", rekao je Nikovski za kablovski televiziju Nova.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво