Дачић: Србија за мир, али неће дозволити да буде понижавана

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће Србија играти конструктивну улогу у решавању проблема у региону, али да би могла да гласа против интереса суседних земаља које нису подржале Србију у за њу важним питањима, као што су признање Косова или његово чланство у Унеску.

У интервјуу агенцији Бета Дачић је рекао да то није освета већ политика реципроцитета и да Србија никоме неће дозволити да је понижава.

"Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити", рекао је Дачић.

Призање Косова и подршка његовом чланству у Унеску, по Дачићевим речима оптерећују односе Србије са суседима, али то не значи да ће Србија нешто билатерално предузимати против тих земаља.

"Ја не говорим да ћемо ми сада нешто да предузимамо против Црне Горе или Македоније или Хрватске или било ког другог, ја само говорим о нашем односу према њиховим захтевима када они буду на дневном реду, а иначе о нашим билатералним односима, то никакве везе нема. Реч је о нашем територијалном интегритету. Замислите сада кад би Срби у Црној Гори једноставно прогласили отцепљење... У чему је разлика? Албанаца је процентуало мање у Србији", рекао је Дачић.

Он је додао да Србија жели да се "питање Косова реши трајно, али само договором".

Говорећи о односима у региону Дачич је рекао да има доста проблема који су "сакривени под тепих и једноставно чекају на експлозију, што није добро".

"Зато ће Србија имати конструктивну улогу. Наша политика је политика мира, стабилности, помирења и јачања поверења у региону и то је основа за стабилност целе Европе", рекао је Дачић.

На питање шта ће Србија учинити на смањењу тензија у односима са Хрватском који су по његовој оцени посебно лоши, Дачић је рекао да ће се свакако састати са колегом Давором Ивом Штиром, али и додао да "Србија није начинила ниједан потез који је био усмерен против Хрватске, напротив" и да очекује да се "ствари врате у нормалну, да се Хрватска понаша као одговоран члан ЕУ".

Он је рекао да се пре неколико година као премијер Србије с тадашњим хрватским премијером Зораном Милановићем договорио о начину превазилажења билатералних питања и да су формиране комисије и радне групе, али да "хрватска страна није била много заинтересована за решевање свега тога" и да "чак нису именовали ни своје представнике у тим радним групама, а данас истичу да су то неки тешки проблеми".

"На пример, за границу, Хрватска никада није именовала свој део комисије која треба да се бави тим питањем. Такође сва ова питања која Хрватска данас истиче, као што је закон о ратним злочинима, то питање универзалне јурисдикције апсолутно Хрватска никада није спомињала до пре неку годину, иако је тај закон на снази више од 10 година. Све у свему, ако се томе додају идеолошки проблеми који постоје, а то значи проблеми унутар Хрватске који су увек оптерећени логиком антисрпске полтике, дошли смо до ситуације да је данас бити против Србије један стандард у Хрватској", рекао је Дачић.

Он је рекао да "обнављањем усташке идеологије" и "рехабилитација усташких злочинаца" у Хрватској не доприноси помирењу, посебно "у време када се сви боре против рехабилитације фашизма, нацизма, у овом случају усташке иделогије".

"Хрватска има проблем са својом историјом" 

Дачић је рекао Србија нема проблема у односима с Хрватском, већ да Хрватска има проблем са самом собом, односно са својом историјом.

"Што се нас тиче не интересује нас Хрватска, нека раде они шта хоће, нас интересује њихов однос према Србима који тамо живе, према Србима који су били у жртве у Другом светском рату, данас Срба има мање од пет одсто а до пре 30 година их је било 15 одсто, која су права Срба, шта ћемо да решимо као проблеме", рекао је Дачић и додао да Србија очекује да се "ствари врате у нормалу, да се Хрватска понаша као одговоран члан ЕУ".

На питање да ли су инциденти на дан избора у Црној Гори погоршали односе с Подгорицом, Дачић је рекао да нису и да Влада Србије нема никакве везе са тим.

Он је рекао да Србија жели добросуседске односе, али да ће од става Црне Горе према питањима важним за Србију зависити и став Србије према тој земљи.

"Поштујем и волим Црну Гору, али њихови политички ставови у односу на наше националне и државне интересе су за нас били веома тежак шамар и ми нећемо сигурно заоштравати односе са Црном Гором, желимо најбоље односе са њима, то је нама најближа држава, али знате шта, ако они стално гласају против српских интереса кад је у питању за нас најважнија ствар територијалног интегритета и суверенитета, онда не видим ниједан разлог да Србија гласа за нешто што је интерес Црне Горе", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да није реч о освети већ о "реципроцитету у спољној политици" и да се "Црна Гора се у односу на Србију исто као и Папуа Нова Гвинеја".

"Шта сад, Црна Гора је гласала за пријем Косова и сад ми да кажемо ако сте гласали, је л да. Слободно ви наставите да гласате против нас, а ми вас и даље волимо. Па не могу да кажем да их волим као што сам их волео. Не могу, јер бих пљунуо на себе. Исто као што они не дају на себе, не дам ни ја. А што се тиче Срба, када бисмо ми тражили реципроцитет колико Црногораца има у Србији на функцијама и у државним органима, па Црногорцима ништа не би остало доле", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да се исто односи и на Македонију и да је Србија погрешила што је ту земљу признала под њеним уставним именом, јер она признала Косово.

"Србија је направила велику грешку због тога. Цела Европа и свет користе назив Бивша Југословенска Република Македонија, а ми смо нашој браћи Грцима ударили шамар и сад очекујемо од Грка да они не признају Косово, а Македонију смо признали вређајући Грке а они (Македонци) увек гласају за Косово. Ја морам да кажем да смо будале. Ево, употребићу недипломатски израз", рекао је Дачић.

"Није Србија отирач сваком да може да се са нама игра"  

Дачић је рекао да ће Београд у билатералним односима са Скопљем употребљавати уставно име, али да ће мулилатарално користити име које се употребљава у ЕУ и УН - БЈРМ.

"Сада ћете ви да кажете да је то освета. Није то освета, то је одговорна државна и национална политка. Није Србија отирач сваком да може да се са нама игра. Ми никоме не дозвољавамо да нас понижава. Ако некоме нису важне наше цркве и манастири на Косову и Метохији, који су запаљени и који су уништени, и то није довољно да неко буде бар уздражан о питању Унеска, онда ја морам да поставим питање суштине наших односа", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је улога спољне политике да"на најбољи начин одбрани државне и националне интересе" и дауопште не пати за бившом заједничком државом.

"Камо среће да се нисмо никад ни уједињавали, већ да смо 1918. створили државу Србију као силу победницу... Ми смо Југославији дали све... да би на крају сада морали да слушамо предавања и да нам неко удара шамаре са стране око тога како се Србија понаша. Нисам баш присталица тога да им окрећемо и други образ. Поштоваће вас само онолико колико сте јаки и колико сте спремени да не дате на себе. Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити", рекао је Дачић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. јан 2017, 13:57) - Вук [нерегистровани]

Истина

Оно што си изјавио за Југославију је ништа друго до сурова истина. Умјесто да смо као победници у рату и ослободиоци направили Србију до Задра и Книна наш краљ другима (сарадницима окупатора) дате државност у Југославији и од тада почињу сви злочини почињени над Србима од Крајине до Космета!

(понедељак, 02. јан 2017, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Зрео став министра дипломатије, ред је да поштујемо себе, разум, наш легитимни интерес!

"Камо среће да се нисмо никад ни уједињавали, већ да смо 1918. створили државу Србију као силу победницу...
.... Ми смо Југославији дали све... да би на крају сада морали да слушамо предавања и да нам неко удара шамаре са стране око тога како се Србија понаша.


- Ред је да се уразумимо и одлучно радимо и бранимо своје интересе
Србија, бре!

(понедељак, 02. јан 2017, 11:34) - Realni [нерегистровани]

Bravo

Bravo! Trebao nam je taj rezon mnogo ranije, ali ni sad nije kasno.