Izetbegović: Odnosi u regionu kreću se uzlaznom putanjom

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je da je BiH u ovoj godini najviše napretka ostvarila na evropskom putu, te da su se, iako je 2016. bila turbulentna, odnosi u regionu, uprkos određenim izjavama, kretali uzlaznom putanjom.

Bakir Izetbegović nije propustio priliku da kritikuje Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika zbog održanog reerenduma o Danu RS.

Predsednik SDA je napredak BiH ocenio kroz predlog za aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, dobijanje Upitnika Evropske komisije i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Dvostruki standari u regionu još uvek postoje. Određeni političari na Balkanu smatraju da su njihovi narodi ravnopravni, ali da postoje i ravnopravniji. Bitno je napomenuti da smo osim dobrog evropskog puta u ovoj godini povećali izvoz i smanjili nezaposlenost. Federacija BiH je zabeležila značajne rezultate na ekonomskom planu, a tome u prilog ide i povećan dolazak turista", naveo je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Predsednik SDA je kritikovao vlast Republike Srpske zbog održanog referenduma o obeležavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Rekao je da je referendum održan uprkos odluci Ustavnog suda.

"Organizatori referenduma sada su predmet istrage Tužilaštva BiH, a predsednik RS Milorad Dodik je tokom cele godine na nacionalistički način pokušao da iskrivi sliku BiH i veliča nacionalizam. Borba protiv korupcije je takođe jedan od ključnih problema s kojima se BiH susrela u ovoj godini, ali to moramo rešiti zbog pristupanja BiH EU", rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na okončanje procesa protiv Ratka Mladića, te dodao da se nada da će presuda koja je najavljena za novembar 2017. doneti satistakciju svim porodicama žrtava, preneli su mediji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара