Obeleženo 25 godina Narodne skupštine RS

Narodna skupština Republike Srpske obeležila je svečanom sednicom 25 godina postojanja i rada. Na svečanoj sednici dodeljene su povelje svim bivšim predsednicima skupštine, kao i prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću, te prvim potpredsednicima RS Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću, a u ime prvog rukovodstva RS, okupljenima se obratio prvi predsednik parlamenta RS Momčilo Krajišnik.

Predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je na današnji dan 1991. godine proglašena Skupština srpskog naroda u BiH, jer kako je naveo, nije bilo načina da se u tadašnjoj Skupštini BiH štite interesi Srba, nakon što su Bošnjaci i Hrvati preglasavanjem srpskih predstavnika odlučili da BiH krene putem otcepljenja od tadašnje Jugoslavije.

Obraćajući se poslanicima i zvanicama, Čubrilović je rekao da je do sada bilo devet saziva Narodne skupštine RS, koji su izabrali ukupno 14 vlada.

On je naveo da su RS i Federacija BiH "praktično bile države koje su u Dejtonu unele svoj suverenitet u BiH", dodavši da je RS od svog nastanka do danas imala mnogo političkih teškoća.

"Posebnu težinu imalo je odlučivanje o obeležjima i simbolima RS: o zastavi, grbu i himni, Danu republike, jeziku srpskog naroda, republičkom referendumu, o kojima je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosio odluke na osnovu političkih, a ne pravnih normi i istorijskih činjenica", kazao je Čubrilović.

Prema njegovim rečima, ogromne teškoće za RS predstavljale su i razne inicijative i reforme, koje su uglavnom stizale iz međunarodne zajednice i po pravilu, značile prenos entitetskih nadležnosti na zajedničke organe i institucije BiH.

Čubrilović je ukazao i na brojne odluke visokih predstavnika, kojima je menjan Ustav Republike Srpske, nametani zakoni, smenjivani legalno izabrani i imenovani nosioci javnih funkcija.

Aktuelni predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović tvrdi da je Narodna skupština RS potvrdila svoju posvećenost sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rešenja.

On je pozvao sve građane koji žive u RS da je prihvate kao državotvorni entitet u BiH, upozorivši da nastavak težnji ka centralizaciji BiH ne može imati budućnost.

Na svečanoj sednici dodeljene su povelje prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću, te prvim potpredsednicima RS Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću.

Jedna od povelja dodeljena je i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, koju je primio šef Kancelarije OEBS-a u Banjaluci Dmitri Iordanidi.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je parlament RS kroz svoju istoriju pokazao jedinstvo u svim ključnim pitanjima za RS, dok je premijerka Željka Cvijanović ocenila da osnivanje Narodne skupštine ne bi bilo moguće da nije bilo dovoljno hrabrih i savesnih ljudi koji su doneli te važne odluke.

Svečanoj sednici su prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici RS u institucijama BiH, kao i potpredsednik Narodne skupštine Srbije.

Svečanoj sednici su prisustvovali i bivši predsednici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.

Sednica je sazvana povodom obeležavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS, a zasedanju nisu želeli da prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina", budući da se ovaj datum veže za osnivanje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, 24. oktobra, 1991.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво