Crnogorski izbori: Borba za podršku manjinskih stranaka

DPS-u najviše mandata, nepravilnosti, hapšenja, odlučuju manjinske stranke – glavne su poruke jutrošnjih izdanja podgoričke štampe.

Demokratska partija socijalista je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojila 41,1 odsto glasova, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju. Vijesti pišu da će DPS morati da traži podršku manjinskih stranaka i socijaldemokrata (SD).

List takođe prenosi reči lidera stranke Mila Đukanovića iz sinoćnjeg obraćanja pristalicama da će Crna Gora u svega nekoliko narednih meseci ratifikovati pristupni protokol sa NATO-om i doneti odluku o članstvu i intenzivirati pregovore sa EU.

Da će tražiti podršku manjinskih stranaka za formiranje vlade, najavili su iz svih opozicionih partija, a da bi obezbedila tesnu većinu, opoziciji je dovoljna podrška dva poslanika manjina, navodi list.

Najviše glasova u opoziciji osvojio je DF – 20,6 odsto, odnosno 18 mandata, a koalicija Ključ 10,7 odsto, odnosno devet mandata, dok najveće iznenađenje predstavljaju Demokrate, koje su na prvom izbornom nastupu osvojile 10,5 odsto glasova, odnosno osam ili devet mandata, pišu Vijesti.

List prenosi reči jednog od lidera DF-a Andrije Mandića da na osnovu 90 odsto obrađenih glasova opozicija i dalje ima većinu od 41 poslanika, i upozorava da izbori nisu bili fer i korektni. On je pozvao manjine da "razmisle".

I lider Ključa Miodrag Lekić kaže da je DPS poražen i da će odlučiti manjinske stranke.

"Gašenje Vajbera i Votsapa"

Na dve strane Vijesti se bave i nepravilnostima na izborima, navodeći da se glasalo uz pritiske i sukobe, a pišu i tome da je DF snimio priznanja o kupovini glasova DPS-a.

Nezaobilazna vest u današnjem izdanju je i "gašenje Vajbera i Votsapa".

Na dve strane se ovaj dnevnik bavi i hapšenjem grupe srpskih državljana. "Eskadron smrti ili politička igra", pišu Vijesti.

Dan piše da na parlamentarnim izborima niko nije osvojio apsolutnu vlast, a da je DPS pojedinačno osvojio najviše glasova.

Taj list je izborima, i parlamentarnim i lokalnim, posvetio 11 strana današnjeg izdanja.

Prenosi izjave lidera stranaka, navodeći da je bilo nepravilnosti i hapšenja.

Dan takođe piše o hapšenju grupe na čelu sa bivšim šefom žandarmerije Bratislavom Dikićem, a citira i šta je o tome rekao srpski premijer Aleksandar Vučić.

"Internet cenzura prvi put u istoriji", naslov je teksta posvećenog "gašenju" aplikacija Vajber i Votsap, uz navođenje reči predsednika Demokrata Alekse Bečića da je DPS time pokazao svoje "monstruozno lice" i da se u 21. veku tako nešto dešava samo još u Severnoj Koreji i Iranu.

Ko su pobednici a ko gubitnici izbora?

"Velika pobeda prozapadne opcije", piše Pobjeda, navodeći da će stranke koje podržavaju učlanjenje u NATO u novom sazivu parlamenta imati 48 mandata, što garantuje da će Crna Gora ratifikovati Protokol za ulazak u Alijansu.

List navodi da se u DPS-u sinoć i zvanično slavilo, a da je u DF-u, nakon početnih euforičnih izjava, zavladalo zatišje i da je očigledno da se priča "Mi ili on" završila onako kako nisu planirali lideri te grupacije Mandić, Medojević i Knežević.

Najveći gubitnik izbora je Koalicija Ključ, piše Pobjeda.

List takođe prenosi izjavu političkog direktora Bošnjačke stranke Sulja Mustafića da će razgovarati sa partnerima iz manjinskih stranaka i doneti odluku.

"U narednim danima se očekuju brojni stranački razgovori i pregovori, a najjača stranka, Đukanovićev DPS, biće u prilici da vodi igru sastavljanja nove izvršne vlasti, ali i da razmišlja o novim potezima koje država mora da predume, pre svega u pravcu priključenja NATO-u", zaključuje se u tekstu.

List je dve strane posvetio hapšenju grupe srpskih državljana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара