Црногорски избори: Борба за подршку мањинских странака

ДПС-у највише мандата, неправилности, хапшења, одлучују мањинске странке – главне су поруке јутрошњих издања подгоричке штампе.

Демократска партија социјалиста је на парламентарним изборима у Црној Гори освојила 41,1 одсто гласова, саопштено је из Центрa за демократску транзицију. Вијести пишу да ће ДПС морати да тражи подршку мањинских странака и социјалдемократа (СД).

Лист такође преноси речи лидера странке Мила Ђукановића из синоћњег обраћања присталицама да ће Црна Гора у свега неколико наредних месеци ратификовати приступни протокол са НАТО-ом и донети одлуку о чланству и интензивирати преговоре са ЕУ.

Да ће тражити подршку мањинских странака за формирање владе, најавили су из свих опозиционих партија, а да би обезбедила тесну већину, опозицији је довољна подршка два посланика мањина, наводи лист.

Највише гласова у опозицији освојио је ДФ – 20,6 одсто, односно 18 мандата, а коалиција Кључ 10,7 одсто, односно девет мандата, док највеће изненађење представљају Демократе, које су на првом изборном наступу освојиле 10,5 одсто гласова, односно осам или девет мандата, пишу Вијести.

Лист преноси речи једног од лидера ДФ-а Андрије Мандића да на основу 90 одсто обрађених гласова опозиција и даље има већину од 41 посланика, и упозорава да избори нису били фер и коректни. Он је позвао мањине да "размисле".

И лидер Кључа Миодраг Лекић каже да је ДПС поражен и да ће одлучити мањинске странке.

"Гашење Вајбера и Вотсапа"

На две стране Вијести се баве и неправилностима на изборима, наводећи да се гласало уз притиске и сукобе, а пишу и томе да је ДФ снимио признања о куповини гласова ДПС-а.

Незаобилазна вест у данашњем издању је и "гашење Вајбера и Вотсапа".

На две стране се овај дневник бави и хапшењем групе српских држављана. "Ескадрон смрти или политичка игра", пишу Вијести.

Дан пише да на парламентарним изборима нико није освојио апсолутну власт, а да је ДПС појединачно освојио највише гласова.

Тај лист је изборима, и парламентарним и локалним, посветио 11 страна данашњег издања.

Преноси изјаве лидера странака, наводећи да је било неправилности и хапшења.

Дан такође пише о хапшењу групе на челу са бившим шефом жандармерије Братиславом Дикићем, а цитира и шта је о томе рекао српски премијер Александар Вучић.

"Интернет цензура први пут у историји", наслов је текста посвећеног "гашењу" апликација Вајбер и Вотсап, уз навођење речи председника Демократа Алексе Бечића да је ДПС тиме показао своје "монструозно лице" и да се у 21. веку тако нешто дешава само још у Северној Кореји и Ирану.

Ко су победници а ко губитници избора?

"Велика победа прозападне опције", пише Побједа, наводећи да ће странке које подржавају учлањење у НАТО у новом сазиву парламента имати 48 мандата, што гарантује да ће Црна Гора ратификовати Протокол за улазак у Алијансу.

Лист наводи да се у ДПС-у синоћ и званично славило, а да је у ДФ-у, након почетних еуфоричних изјава, завладало затишје и да је очигледно да се прича "Ми или он" завршила онако како нису планирали лидери те групације Мандић, Медојевић и Кнежевић.

Највећи губитник избора је Коалиција Кључ, пише Побједа.

Лист такође преноси изјаву политичког директора Бошњачке странке Суља Мустафића да ће разговарати са партнерима из мањинских странака и донети одлуку.

"У наредним данима се очекују бројни страначки разговори и преговори, а најјача странка, Ђукановићев ДПС, биће у прилици да води игру састављања нове извршне власти, али и да размишља о новим потезима које држава мора да предуме, пре свега у правцу прикључења НАТО-у", закључује се у тексту.

Лист је две стране посветио хапшењу групе српских држављана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије