Zatvorena birališta u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori i to deseti od uvođenja višestranačja i četvrti u nezavisnoj Crnoj Gori. Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, izlaznost do 20.00 je 73,2.

20.25 - Do 20 časova 73,2 odsto birača izašlo je na izbore, saopštio Centar za demokratsku tranziciju.

20.15 - "Vajber" i "Votsap" ponovo rade u Crnoj Gori, saopštila je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost.

20.00 - Zatvorena birališta u Crnoj Gori. 

19.20 - Do 19 časova glasalo oko 70,9 posto ili oko 375.190 birača, navodi Centar za demokratsku tranziciju. Podaci Centra za monitoring i istraživanja pokazuju da je izlaznost do 19 sati 71,6 odsto.

19.15 - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je građane Crne Gore da se ne okupljaju pre objavljivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

19.05 - Stranke i pojedinci veoma aktivni na Fejsbuku i Tviteru, nakon što je nadležna agencija naložila zaustavljanje "Vajbera" i "Votsapa".

18.20 - Agencija za elektronske komunikacije naložila operatorima da isključe mogućnost korišćenja "Vajbera", "Votsapa" i sličnih servisa, koji su tokom dana upotrebljeni za "neželjenu komunikaciju sa korisnicima".

17.40 - DPS saopštio da je među liderima DF-a zavladala panika. U DF-u ocenjuju da je hapšenje Dikića nastavak kampanje DPS-a.

17.25 - Policija demantovala informacije Centra za monitoring da je na biračkim mestima u Rožajama bilo masovnih tuča.

16.15 - Crnogorsko tužilaštvo saopštilo da su osumnjičeni državljani Srbije planirali da liše slobode premijera Đukanovića.

15.40 - Zbog tuče prekinuto glasanje na šest biračkih mesta u Rožajama, javlja Centar za monitoring. Nakon intervencije policije glasanje nastavljeno. Više osoba privedeno.

13.45 - Izlaznost na parlamentarnim izborima do 13 časova je 39,9 odsto. U Podgorici je glasalo 40,2 odsto birača.

Biračko pravo u Crnoj Gori imalo je 528.817 građana koji su mogli da glasaju za jednu od 17 izbornih lista.

Osim parlamentarnih održani su i lokalni izbori i to u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

U Budvi je na izborima učestvovalo osam partija i dve koalicije, u Kotoru 12 partija, u Andrijevici sedam stranaka i u Gusinju šest partija i jedna koalicija, prenosi RTCG.

Biračka mesta u Crnoj Gori otvorena su u sedam, a zatvorena u 20 sati. 

Prvi nezvanični rezultati izbora, kako je najavljeno, mogu se očekivati već sat vremena posle zatvaranja biračkih mesta.

Prema navodima posmatrača izbora, na nekim biralištima su zabeležene nepravilnosti, poput glasnog izgovaranja imena birača, prisustva partijskih reklama na udaljenosti manjoj od 100 metara, kao i stranačkih aktivista koji su, kako se navodi, vršili pritisak na birače.

Uprava policije demantovala je informacije Centra za monitoring (CEMI) da je na biračkim mestima u Rožajama bilo masovnih tuča.

Desilo se samo narušavanje javnog reda i mira ispred jednog biračkog mesta u Rožajama, kada je A. D. uputio uvredljive reči predsedniku Opštinskog odbora DPS-a, navodi se u saopštenju.

Protiv A. D. će, kako navode, biti podneta prekršajna prijava.

Inače, direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović rekao je da je tokom prethodne noći u Crnoj Gori uhapšeno 20 državljana Srbije, zbog sumnje da su planirali da tokom večeri izvrše napad na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa. Kako javlja televizija Pink M, među uhapšenima je i bivši šef Žandarmerije Bratislav Bata Dikić.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije saopštilo je da su prijavljeni mnogobrojni hakerski napadi na portale u Crnoj Gori, među kojima su sajt vladajućeg DPS-a kao i niz portala, za koje tamošnji mediji navode da su bliski partiji premijera Mila Đukanovića.

Takođe, sajt nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju i svi njegovi poddomeni pod konstantnim su hakerskim napadima od četvrtka, kaže Ministarstvo.

Današnje izbore u Crnoj Gori, desete od obnove višestranačkog sistema, a četvrte posle obnove državne suverenosti, pratilo je više od 2.600 domaćih i stranih posmatrača, što je znatno više nego na izborima 2012. godine.

Na ovim izborima prvi put su primenjena elektronska identifikacija birača, a lična karta ili pasoš su se provlačili kroz posebnu mašinu koja očitava identifikacione podatke svakog birača.

Zahvaljujući toj tehnici, slepe i slabovide osobe takođe su prvi put mogle tajno da glasaju bez pomoći pratioca.

Prošli izbori za crnogorske poslanike održani su 14. oktobra 2012. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 16. okt 2016, 17:07)
anonymous [neregistrovani]

Izbori

Ako pobede ovi sto su za Srbiju eto pola Srbije sledece godine na more u CG

(nedelja, 16. okt 2016, 08:48)
anonymous [neregistrovani]

Kako bre uvek Milo

Dokle ce pobedjivati ovaj cudni Milo? Gde ste braco Crnogorci? Pogaziste vekovno bratstvo s Rusima i Srbima.

(nedelja, 16. okt 2016, 08:00)
anonymous [neregistrovani]

Neka odluci narod CG

Neka odluci Crnogorski narod a ne manjine koje glasaju za Mila i dolaze masovno iz inostranstva da glasaju za Mila.