Jutarnji list: Alarm zbog pretnji ratom u BiH, reagovaće i Hrvatska

Hrvatska će oko događaja u BiH narednih dana reagovati na visokom nivou prema EU i SAD, kao i kroz Veće za implementaciju mira, i odigraće čvrstu i aktivnu ulogu – objavio je "Jutarnji list", pozivajući se na izvore bliske hrvatskom političkom vrhu.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović iz Njujorka pažljivo prati sve što se događa u susednoj zemlji, a hrvatski prioritet je, između ostalog, da ukaže međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata – objavio je Jutarnji list na svom sajtu.

"Hrvatska ima legitimno pravo da se bori za ravnopravnost Hrvata u BiH", rekao je Jutarnjem listu Mate Granić, savetnik hrvatske predsednice.

U Njujorku će se susresti i šefovi diplomatija Hrvatske i BiH, Miro Kovač i Igor Crnadak.

"Očigledno, lokalni su izbori i mnogi pokušavaju loviti u mutnom", kaže Kovač.

Stanje u BiH je, uoči referenduma, na kojem građani u Republici Srpskoj treba da se izjasne hoće li se 9. januar obeležavati kao Dan RS, iz sata u sat sve dramatičnije, ocenjuje list.

Sve se češće čuju izjave u kojima se spominje mogućnost obnove ratnih sukoba, i to u trenutku kada je Brisel prihvatio zahtev BiH za pristup EU, navodi list.

"Ratne trube kao da su se ponovno aktivirale u državi koju već dugo potresa kriza na svim nivoima, a ponašanje Milorada Dodika i zakazivanje referenduma stvara dodatnu nervozu", piše zagrebački list, i dodaje da je očito jugoistok Evrope ponovo mesto sukoba velikih sila, pa Zapad svim snagama želi da sačuva Dejton, dok Rusi kroz RS nastoje da ostvare svoje interese na Balkanu.

Poslednjih dana stanje je kulminiralo nakon eksplozivne izjave Sefera Halilovića, bivšeg ratnog generala Armije BiH, kada je zapretio ratom u slučaju sprovođenja referenduma, videvši u njemu prvi korak ka otcepljenju RS iz BiH.

"Nakon referenduma Dejton više ne vredi, BiH bi se vratila na Ustav Republike BiH, a nakon toga, neka nam bog pomogne", bila je Halilovićeva izjava posle koje su usledile žestoke reakcije srpskih političara, dodaje Jutarnji list.

"Poštujemo integritet BiH, ali RS neće nestati", preneo je hrvatski list izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka, i istakao da je on apelovao da svi treba zajedno da rade na miru i da treba prezati od ljudi "koji lako stavljaju pušku na ramena".

"I hrvatska predsednica je zauzela vrlo jasan stav oko referenduma", kaže Mate Granić.

Savetnik predsednice Hrvatske tvrdi da se paralelno odvijaju i drugi proces, pre svega nastojanje Brisela da BiH započne pregovore o ulasku u EU.

"To je izuzetno ohrabrujući potez, koji Hrvatska podržava", naglašava Mate Granić. Treći proces su lokalni izbori u BiH, koji će značajno odrediti budućnost cele države, a kada je reč o hrvatskom korpusu postoji i četvrti važan proces, koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što pre da dođe na dnevni red.

"Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata, jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma, pre svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH."

"Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsednice, ali čvrsto verujemo i nove hrvatske Vlade", tvrdi Granić.

Nakon što je postalo izvesno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procena da će biti znatno bolja saradnja u državnom vrhu, i jasan stav prema BiH.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 23. sep 2016, 08:11) - anonymous [neregistrovani]

Bez potrebno

Bez potrebno je polemisati o pravu jednog naroda da se opredeli da li će praznovati neki dan svog naroda...pa to je u opšte bez potreban referendum jednostavio to skupština odluči i gotova stvar...a to da li se nekome svidja ili ne...to je problem dotičnih, a nas to ne treba da zanima jer mi možemo da tugujem i da se radujemo u nasoj državi kad to mi hoćemo....I kad za to imamo vreme

(četvrtak, 22. sep 2016, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

Zakon, pravo i pravda su "fikcija", stvoreni....

......samo da bi se mali narodi ugnjetavali, a oni koji sebe smatraju jakim, oni rade sta god zele, i oni su iznad svih - zakona! Oduvek je tako bilo....

(četvrtak, 22. sep 2016, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

@ Samo Herceg Bosna garantira Hrvatima prava

Da , to je tacno , samo sto Hrvati Banja Luku i Posavinu smatraju hrvatskom banovinom i nece odustati od toga.

(četvrtak, 22. sep 2016, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

samo Herceg Bosna garantira Hrvatima prava

ako Srbi mogu imati referendum,cuj zasto i Hrvati ne bi imali u herceg bosni?

(četvrtak, 22. sep 2016, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

Nista lose u njihovim razmisljanjima

Ne mozemo mi sada da teramo mak na konac i da kazemo da Hrvati nemaju pravo na ovo ili ono u BiH. Imaju pravo jer su konstituivan narod bez obzira na procenat. Procenat u BiH ne znaci nista. Ako odluce mogu slobodno da poput RS izadju na referendum i proglase zvanicno neki njihov entitetski praznik pa cak i da traze otcepljenje od federacije. Samo, njima bi to bilo mnogo teze jer nemaju kao RS status republike. Razlika je ogromna. Oni sada cekaju sta ce se dogoditi i ako sve prodje bez opasnih talasanja uradice nesto konkretno. Iza sebe imaju Zagreb koji je u EU sto moze biti dovoljno da izguraju neke svoje zahteve.

(četvrtak, 22. sep 2016, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Politicari iz Hrvatske koriste duple standarde u pogledu konstitutivnosti etnickih grupa ili naroda. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod. Taj status im je ukinut u ustavu Hrvatske i posle etnickog ciscenja vise od 200 hiljada Srba iz Hrvatske oni su postali sicusna manjina. Hrvati u BiH su najmanja etnicka grupa pa je prenemaganje hrvatskih politicara da im se obezbedi status ravnopravnosti (entitet???) malo preterano. Neka postuju iste standarde za sve etnicke grupe i narode.

(četvrtak, 22. sep 2016, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

zeljko

vratite oteto srbima i da se vrate srbi tamo odakle ste ih proterali.

(četvrtak, 22. sep 2016, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Ah ta Hrvatska

izgleda da ce bih pre uci od nas u EU zbog Hrvatske

(četvrtak, 22. sep 2016, 13:37) - anonymous [neregistrovani]

Ko ne vas sta pitao?

Ako hocete da se pravite pametni onda resavajte vase nacisticke probleme u vasoj zemlji. Referendum je samo o jednom danu, da li cese ili ne slaviti. Rusija nista ne pokusava vec zapad zeli obicni recerendum o jednom danu da pretvore u ocepljenje i krsenje dejtona od strane srba. Zapad ponovo tj nastavlja da radi protiv Srba bilo gde da su. Na rat pozivaju Bosnjaci, Hrvati kritikuju Srbe i sta je rezultat, krivi Srbi i Rusija.

(četvrtak, 22. sep 2016, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

SFRJ

Je rasturena silom protivpravno i stvorene HR i Bih u kojima su SRBI konstitutivni narodi i imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi ostali