HDZ proglasio pobedu na izborima, SDP ne odustaje

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je osvojio 61 mandat, SDP 54, dok je Most osvojio 13 mandata. Lider HDZ-a Andrej Plenković proglasio pobedu i poručio da je siguran da će ta stranka imati privilegiju da formira stabilnu hrvatsku vladu koja će vladati naredne četiri godine. Milanovićev SDP ne odustaje od trke za formiranje Vlade.

Manje od godinu otkako su građani Hrvatske birali novi saziv Sabora, redosled najjačih nije se promenio. HDZ je povećao prednost, prema podacima na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta imaće 61 od 151 mandata. Narodna koalicija koju predvodi Milanovićev SDP dobila je 54, Most 13, a Živi zid osam mandata.

Uz nekoliko manjih stranaka koje ulaze u Sabor i mandatima manjina, moguće je više postizbornih raspleta.

Deveti parlamentarni izbori u Hrvatskoj nisu doneli ništa novo na hrvatskoj političkoj sceni u odnosu snaga, budući da je HDZ sa partnerima realni pobednik, a kako je najavio lider te stranke Andrej Plenković već danas biće formirana platforma postizbornih pregovora za formiranje nove vlade.

Novina ovih izbora je ta što u Sabor najverovatnije neće biti nijednog zastupnika iz konzervativnih pravaških stranaka.

Prema najavama iz HDZ tokom prošle noći, ključ buduće vlade biće ta stranka sa Mostom nezavisnih lista, s tim da se Božo Petrov nije izjasnio ni za HDZ ni za SDP.

Moralni pobednik ovih izbora je Živi zid sa do sda osam dobijenih mandata. Čelnici te koalicije, međutim, poručili su da oni neće biti deo vlade bez obzira na to koja će je stranka formirati.

Iako se očekuje da će formiranje nove hrvatske vlade trajati nešto kraće nego što je to bio slučaj sa odlazećom vladom, analitičari su, ipak, skeptični.

Profesor Žarko Puhovski je za N1TV rekao da će bez dileme vlast formirati HDZ sa Mostom, a premijer će biti Plenković.

"Petrov će to progutati, ta vlada će biti formirana, ali je pitanje koliko će to trajati", rekao je Puhovski i dodao "nisam optimista".

Nakon saopštavanja prvih preliminarnih izbornih rezultata na osnovu više od 70 odsto prebrojanih glasova, prvi se javnosti obratio lider SDP-a Zoran Milanović poručivši da Narodna koalicija ostaje otvorena za razgovor sa svim strankama.

Hrvatski mediji su očekivali da će Milanović večeras podneti ostavku, ali se to nije dogodilo. On je upozorio da je na ove vanredne parlamentarne izbore izašlo čak 10 odsto manje birača u odnosu nanovembarske.

"Ali to su činjenice. Pričekajmo da se prebroje glasovi. Do jutra nećemo znati ništa", rekao je Milanović.

On je istakao da je Hrvatska poslednjih osam meseci imala nestabilnu i destruktivnu vladu. Narodna koalicija, kazao je, dala je sve od sebe da to promeni, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

"U ovom trenutku najvažnija je Hrvatska, a ne naše lične karijere I sujete", ponovio je Milanović. 

Petrov je poručio da se Most neće cenjkati i neće odustati od svojih sedam uslova postavljenih u predizbornoj kampanji levim i desnim strankama za formiranje postizborne koalicije i buduće hrvatske vlade. 

Petrov je rekao da od ovog trenutka teče rok od pet dana, ali nije precizirao na šta se taj rok odnosi.

Potom je ponudio sedam dana velikim strankama da se, kako je rekao, preslože kako god mogu i dodao da, ako im je to što Most traži teško i ako mogu bez nas, neka to urade odmah.

Plenković je proglasivši pobedu poručio da HDZ ostaje otvoren za razgovor sa svim strankama koje su im programski bliske.

Najavio je da će HDZ već sutra, nakon razgovora sa partnerima, otvoriti platformu za postizborne razgovore.

"Iduća hrvatska vlast treba da bude stabilna na korist hrvatskih građana, evropski orijentisana", rekao je Plenković.

Zvanični rezultati vanrednih parlamentarnih izbora biće, kako je najavljeno, saopšteni u 15 sati.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. sep 2016, 12:04)
anonymous [neregistrovani]

Fasizam Hrvatske po ceni izbora

Eto Milanovicu nije pomoglo ni ono sto je do podne bio partizan, od podne ustasa, sve one ljuvacine, podlosti, podvale, nista mu nije pomoglo da dobije vecinu.
Na zalost u Hrvatskoj u jeku fasistizacija naroda, bar onih koji to nisu zadnjih nekoliko decenija.
Lider sa fasistickim idejama, sa velicanjem zlocinaca iz drugog svetskog rata i u kasnijem periodu podize brojnost sopstvenih glasaca.
Zarad nekoliko glasova, neki lideri su spremani da pomracuju i dalje um nacije sa fasizmom iz kojega je tesko kasnije iscupati narod, jer to je otrov za srce sa dugorocnim posledicama.
Fasizam je kao i droga, kocka, alkohol, ko udje u taj svet, tesko ili na zalost nikako ne moze da izadje iz njega.

(ponedeljak, 12. sep 2016, 11:58)
anonymous [neregistrovani]

Ovaj put bolje

Namesteno

(ponedeljak, 12. sep 2016, 10:55)
Sava [neregistrovani]

politika

To je samo politika i novac, ne primaj to k' srcu. U Hrvatskoj postoje 2-3 srpske stranke i budi uveren da će sa HDZ-om otići u koaliciju, jer je to politika.

(ponedeljak, 12. sep 2016, 08:54)
Tomo [neregistrovani]

Manjine

Zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je pobijedila s 25,57 posto, dok je drugi Idris Sulejmani dobio 21,57 posto glasova. Toliko o "bratskom"narodu Srbije,nasa " braca " Crnogorci su odlucili skime u kloaliciju .