Zatvorena birališta u Hrvatskoj, sledi brojanje glasova

U Hrvatskoj su večeras u 19.00 zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima su glasači po drugi put u 10 meseci birali novi sastav Sabora i odlučivali ko će dobiti priliku za sastavljanje vlade. Izlaznost manja nego na izborima u novembru 2015. godine.

19.20Izlazne ankete pokazuju da SDP osvaja 58 mandata, HDZ 57, dok Most ostaje treća snaga sa 11 mandata.

19.10 - Birališta u Hrvatskoj zatvorena u 19 časova. Prvi preliminarni rezultati DRI u ponoć.

Na današnjim parlamentarnim izborima građani su mogli da glasaju za ukupno 2.456 kandidata raspoređenih na 174 stranačke i tri nezavisne liste.

U toku izbornog dana organizacija "Gong" objavila je da je onemogućivano glasanje pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu, a reagovala je i hrvatska Državna izborna komisija nakon što je predsednica Kolinda Grabar Kitarović koristila mobilni telefon tokom glasanja.

Do 16.30 sati izlaznost je bila 37,5 odsto, ššto je gotovo 9,5 procenata manje izašlih birača nego na redovnim parlamentarnim izborima pre 10 meseci, pokazuju podaci Državne izborne komisije od 17 sati.

Ukupno 1,25 miliona birača ili 37,5 posto, odazvalo se izborima do 16.30 sati, a u novembru u isto vreme to je učinilo njih 1,5 milona, odnosno 46,57 odsto, prenosi Hina.

Kao i pre podne, najveću izlaznost ima prva, zagrebačka jedinica, a najmanju peta slavonska izborna jedinica. Kako prenosi portal Indeks, najmanje birača glasalo je u Slavonskom Brodu i Vukovaru, dok je u Zagrebu do 16.30 glasalo 39,04 odsto birača.

Do 11.30 časova glasalo je oko tri odsto birača manje nego na izborima u novembru prošle godine, saopštila je hrvatska Državna izborna komisija. U procentima, današnji odaziv do 11.30 bio je 18,86 odsto, a u novembru, na redovnim parlamentarnim izborima, 21,5 odsto.

U Sabor će ući 140 predstavnika sa teritorije Hrvatske, odnosno po 14 iz svake od 10 izbornih jedinica, a za njih će glasati ukupno 3.799.609 birača, od kojih je 59.409 iz dijaspore.

Prema oceni analitičara, glavne takmičare čine – koalicija desnog centra okupljena oko HDZ Andreja Plenkovića, i, nasuprot njoj, “Narodna koalicija”, koju čine SDP Zorana Milanovića, Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska seljačka stranka (HŠ) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU).

Između ta dva politička bloka pozicionirana je nezavisna lista "Most", koju predvodi Božžo Petrov, a koji zajedno sa HDZ-om čini aktuelnu tehničku vlast.

Vanredni izbori u Hrvatskoj raspisani su svega 10 meseci od održavanja prethodnih, nakon afere zbog koje je tadašnji predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko 21. juna podneo ostavku na čelo HDZ-a.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je sve birače da glasaju jer su naredni meseci i godine presudni za budućnost zemlje.

"Mislim da Hrvatska nema vremena za gubljenje i volela bih da nakon današnjih izbora što pre formiramo vladu", rekla je hrvatska predsednica. 

Predsednike HDZ-a i SDP-a, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića ispred biračkih mesta u centru Zagreba dočekali su kartonski likovi Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana. 

Andrej Plenković posle glasanja pozvao je građane Hrvatske da u što većem broju iskoriste svoje biračko pravo i na taj način daju što snažniji legitimitet budućim poslanicima u Saboru.

Izrazio je i nadu da će građani što više izaći na birališta jer, kao je naveo, ljudi prepoznaju važnost učestvovanja na izborima na kojima mogu da odrede smer daljeg razvoja zemlje i njene budućnosti.

Predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović poručio da rezultate izbora očekuje smireno i najopuštenije ikad od 2007, od kada je postao predsednik SDP-a. Posle izjave za medije, Milanović je pozirao sa figurama od kartona Tita i Tuđmana.

Predsednik Vlade u tehničkom madatu Tihomir Orešković poručio je svom nasledniku da bude hrabar.

"Puno se obećavalo u kampanji, ali na kraju treba biti hrabar da bi se sprovele reforme i teške odluke. Bez teške odluke neće biti dugoročnih rezultata, pa se nadam da ćemo što pre videti tu hrabrost", rekao je Orešković novinarima. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво