Incko sa ambasadorima o referendumu

U sedištu OHR-a u Sarajevu održana je sednica Saveta za sprovođenje mira u BiH o najavljenom referendumu o Danu Republike u RS. Ambasador Rusije Petar Ivancov rekao je da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave jer smatra problematičnim to što se traže ustupci isključivo od Republike Srpske, umesto da se poziva na dijalog.

Novinarima se nakon sastanka obratio ambasador Rusije Petar Ivancov, koji nije hteo da prenese šta je zaključeno u saopštenju, osim što je iskazao neslaganje sa njegovim sadržajem.

"Mislim da bi Ustavni sud trebalo da bude malo pažljiviji prema Zakonu i prema aktuelnoj situaciji u BiH. Neću da pričam precizno o tom tekstu, i sami ćete ga videti. Kad se pojavi tekst, spreman sam da dajem dodatne komentare", rekao je Ivancov i dodao da nije čuo ništa o korišćenju "bonskih ovlašćenja", prenosi RTRS.

Kasnije danas objavljen je i tekst izjave.

"Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo preti i osuđuje. Smatram da se do rešenja problema koji postoji može doći, pre svega, dijalogom", rekao je ruski ambasador.

Kaže da su se do sada tražili samo ustupci od RS. "Smatramo da je trebalo da učesnici tog procesa budu malo mirniji i da je tada trebalo da se dogovori o nekoj izbalansiranoj odluci, ali su se do sada tražili samo ustupci od Republike Srpske", ocenio je Ivancov.

Ruski ambasador smatra da je trebalo na neki način i drugi da pripomognu u pronalaženju rešenja u tom procesu, napominjući da on nema pravo da se meša u donošenje odluka Ustavnog suda.

Ivancov smatra problematičnim to što tekst usaglašenog dokumenta traži ustupke isključivo od Republike Srpske, umesto da poziva na dijalog, zbog čega je Rusija i izdvojila svoje mišljenje.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je juče pismo ambasadorima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira i visokom predstavniku za BiH zbog, kako je istakao, izrazito teške pravne i političke krize koju je u BiH izazvala odluka o raspisivanju referenduma, usvojena 15. jula u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izetbegović je, između ostalog, rekao da odluka Narodne skupštine RS o sprovođenju entitetskog referenduma o tom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mnjenja jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske obavezuje institucije vlasti u tom entitetu da sprovedu rezultate referenduma.

Sastanak Upravnog odbora Saveta trebalo je da bude održan 23. avgusta, ali je sednica pomerena zbog dodatnih konsultacija, podseća BHRT.

Inače, prema Pravilniku donošenja odluka Saveta za sprovođenje mira, ako na prvom sastanku ne bude postignut konsenzus zakazuje se druga sednica na kojoj je za zvaničan stav potrebna prosta većina.

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske, referendum će biti održan 25. septembra.

Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?"

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи