Orepić Pupovcu: Lažnim prebivalištima manipulisali mnogi

Tehnički ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić odgovorio je na otvoreno pismo predsednika Srpskog narodnog veća (SNV) Milorada Pupovca, koji ga je kritikovao zbog izjave da brisanjem prebivališta srpska manjina u Vukovaru "više neće imati uporište za korišćenje ćirilice".

"Lažnim prebivalištima su manipulisali mnogi i vreme je da se sa tim prestane", poručio je Orepić u pismu objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici.

Orepić tvrdi da "problem lažnih prebivališta ukazuje na dosadašnje nefunkcionisanje države" i "nerad" njegovih prethodnika "po tom pitanju".

Po Orepiću "uspostavljanje reda na ovom kao i na bilo kojem drugom području funkcionisanja države ne sme da dođe u pitanje, bez obzira da li će ugroziti bilo čije pojedinačne ili grupne materijalne i/ili političke interese".

"Gospodine Pupovac, u više navrata smo razgovarali i smatram da bi trebalo da vam bude jasno da nemam nameru da obmanjujem javnost niti da se bavim ćirilicom u Vukovaru", poručio je hrvatski ministar i dodao da "samo radi svoj posao za razliku od mnogih koji to do sada nisu", među koje je ubrojao i Pupovca.

Napominje da je "svestan političkih posledica koje podrazumeva rešenje problema lažnih prebivališta i promena koje će izazvati u određenim sredinama".

"Negde će to značiti promene vladajuće političke strukture, negde ukidanje ostvarivanja materijalnih primanja pojedinaca, a negde će imati uticaj i na manjinska i neka druga prava i obaveze političkih i drugih zajednica. Zato gospodine Pupovac apelujem na Vas, kao i na sve one koji su uključeni u javni i politički život, da problem lažnih prebivališta ne problematizujete izvan osnovnog konteksta, a pogotovo da ga ne dovodite u kontekst međunacionalnih odnosa, što smatram krajnje neodgovornim i neutemeljenim", tvrdi Orepić.

Predsednik SNV-a Pupovac izrazio je u subotu u otvorenom pismo Orepiću, zabrinutost za ostvarivanje prava manjina i za opštu bezbednost u Hrvatskoj, povodom njegove izjave da brisanjem prebivališta srpska manjina u Vukovaru "više neće imati uporište za korišćenje ćirilice".

Orepić je izjavio ranije u subotu da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво