Пуповац Орепићу: Ваше оптужбе нас брину и плаше

Председник СНВ-а Милорад Пуповац изразио је у отвореном писму министру унутрашњих послова Влахи Орепићу, забринутост за остваривање права мањина и за општу безбедност у Хрватској, поводом његове изјаве да брисањем пребивалишта српска мањина у Вуковару "више неће имати упориште за коришћење ћирилице".

Милорад Пуповац истиче да је Влахо Орепић оптужио више пута целу мањину да манипулише пријавом пребивалишта и да такве оптужбе не само забрињавају већ и плаше.

"Када Ви, министар унутрашњих послова, не знате или намерно превиђате разлику између Закона о пребивалишту, Закона о попису бирача и Закона о попису становништва, онда постоје сви разлози за питање постоје ли и елементарне претпоставке за остваривање мањинских права", поручио је Пуповац у отвореном писму Орепићу.

"Министре, право на службену употребу језика и писма мањине не темељи се на попису бирача већ на попису становништва! Зато немојте обмањивати јавност да ћете тиме решити проблем ћирилице", додаје Пуповац.

Истиче да "кад министар не познаје одредбе Казненог закона којима се санкционише подстицање на националну и верску мржњу и насиље, те величање фашистичких идеја и покрета, као што је био случај у Србу, када министар не допушта мирне протесте, али допушта профашистичко насиље, онда то представља додатан разлог за бојазан за општу сигурност у Хрватској".

Уколико министар оне који својим изјавама и радњама, попут Келеминца, Скеје или Томпсона, сврстава у категорију политичког деловања које је можда штетно за прославу Олује, али не и за слободу политичког деловања и за вредности уставног поретка, онда он тиме, како је навео лидер СНВ-а, тешко компромитује и тих неколико позитивних ствари које је урадио за свог краткотрајног мандата.

"Господине министре, марширање у црним војним униформама са усташким знаковима, уз повике 'За дом спремни' није политичко деловање. Можда је то некада било, но данас није, и надамо се да више неће бити, никад и нигде, упркос Вашим несналажењима, упркос Вашим питањима шта то значи и упркос Вашем предизборном подилажењу ономе од чега би се свако, а посебно министар унутрашњих послова, требало јежити", истакао је Пуповац.

Министар унутрашњих послова техничке Владе Хрватске Орепић рекао је раније да након брисања лажних пребивалишта у Вуковару више неће бити законског основа за постављање ћириличних табли у том граду.

"Сведоци сте да ме последњих десетак дана самозвана десница оптужује да бришемо с пописа људе из Имотског, Вргорца, дакле у подручјима где је гласачко тело ХДЗ-а", рекао је Орепић и додао да "нико не жели да каже истину, али да ако се у овом тренутку, избришу сва лажна пребивалишта, српска мањина у Вуковару нема тих 30 одсто".

"Ако је то једино упориште за коришћење ћирилице у Вуковару, након овога тог упоришта више неће бити. Српска мањина манипулисала је нелегалним пребивалиштима", рекао је Орепић за загребачки Вечерњи лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара