Hrvatski ministri: "Oluja" pokazala jedinstvo naroda

Operacija "Oluja" "bila je čista i imala je za cilj odbranu hrvatske teritorije", istakli su ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja Hrvatske, Josip Boljević, Vlaho Orepić i Toma Medved.

Oni su u Kninu, na prijemu za oficire koji su komandovali ovom vojnom operacijom, istakli da je ona "pokazala šta hrvatski narod može da postigne kada je jedinstven".

Na prijemu u kninskoj tvrđavi, čime je otpocela centralna proslava 21. godišnjice "Oluje", ministar Boljević je naglasio da Hrvatska treba da se ponosi tom vojno-policijskom operacijom.

"Imamo pravo svakome pogledati u oči, jer znamo kako smo se branili. Nedopustivo je danas da nas iko deli. I danas smo ponosni hrvatski branitelji i pobednici. Postoje, međutim, oni kojima je krivo što su naši generali oslobođeni čistoće u 'Oluji'. Oni bi zaboravili čistoću 'Oluje'", istakao je Boljević.

Boljević je poručio da proslave "Oluje" nisu uperene ni protiv koga, i da se radi o obeležavanu sećanja na put kojim je prolazila mlada hrvatska država, koji nije bio lagan.

Prema njegovim rečima, "Oluja, koja je bila pobednička, uspešna i čista, ostvarena je vizija prvog hrvastkog predsednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška".

Ministar branitelja rekao je da je 5.avgusta dan koji je zlatnim slovima upisan u hrvatsku istoriju, jer je tada prekinuta četvorogodišnja okupacija hrvatske teritorije.

"To su bili dani odlučnosti, zajedništva, najveće pobede hrvatskog naroda. Treba uvek toga da se sećamo i budemo ponosni", poručio je Medved.

Medved je naglasio da su hrvatski branitelji ostvarili najveće viševekovne snove hrvatskog naroda o samostalnosti.

"Mi hrvatski branitelji i domoljubi pobedili smo u nama nametnutom ratu, nadjačali mnogobrojnog neprijatelja koji je hteo zatrti svaki trag hrvatskog naroda i istorije", naglasio je Medved.

Ministar Orepić je istakao da je pre 21. godine za samo 84 sata "oslobođeno skoro 20 odsto teritorije Hrvatske", i da je to napravila tadašnja avangarda društva.

„U tom trenutku istaknut je jedan cilj, najvažniji, a to je bila sloboda. U trenutku u kojem se sada nalazimo pozivam da budemo avangarda društa, kao tih dana kada smo bili domovini najpotrebniji, da Hrvatske postane jedna uređena i uljuđena država“, rekao je on.

U Kninu se sutra održava centralna proslava 21. godišnjice operacije “"Oluja"”, tokom koje je iz te bivše jugoslovenske republike nasilno proterano više od 200.000 Srba.

Na centralnu proslavu u Kninu, kako je najavljeno, očekuje se dolazak oko 100.000 ljudi iz cele Hrvatske, za koje je obezbeđen i organizovani prevoz.

Program centralne proslave u Kninu počinje u osam ujutro "budnicom", nakon čega će biti podignuta hrvatska zastava na tvrđavi.

Zatim će uslediti parada do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika "Hrvatske pobede “Oluja 95",” predstavnici države će položiti vence i zapaliti sveće u spomen poginulim hrvatskim braniteljima.

Potom će biti služena misa “za domovinu” u kninskoj crkvi.

Uveče, na gradskom stadionu, biće održan koncert Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatom po veličanju ustaša u svojim pesmama, pod nazivom “"Pobjeda za heroje"”, a sav prihod namenjen je za obnovu vodotornja u Vukovaru.

Na proslavu u Knin, kako je najavljeno, doputovaće i predsednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković.

Protivnici protesta protiv veličanja "Oluje" napali predstavnike organizacija koji su se okupili na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво