Напад на демонстранте против "Олује" у центру Загреба

Хрватски екстремиста ударио шаком у главу активисткињу која је протествовала против величања "Олује" у центру Загреба. Полиција је забранила одржавање протеста против величања "Олује" на Тргу Бана Јелачића али упркос забрани неколико организација се окупило. Њих је чувао кордон полиције јер су се на тргу окупили и представници организација ветерана као и екстремисти.

Организације Центар за жене жртве рата – Роса (Загреб), Жене у црном (Београд), Женска мрежа Хрватске, Српски демократски форум (Загреб), Слободарски активисти (Загреб), Центар за грађанску храброст (Загреб) одржали су мирну протестну акцију.

У саопштењу Центра је истакнуто да "образложење решења које се темељи на аргументу безбедности не може бити оправдано, јер би то значило да полиција не може обезбедити унапред најављено јавно окупљање грађана".

"Можемо констатовати да државна власт не функционише, односно да је власт у рукама насилних групација које одлучују о подобности јавних окупљања", пише у саопштењу.

Ветерани, који су се такође окупили на тргу, демонстрантима су узвикивали: "Четници!", "Марш из Хрватске", "Зашто смо се ми борили?".

Кордон полиције чувао је демонстранте како не би дошло до сукоба.

Ипак, једна учесница протеста је погођена у главу, а неколико секунди потом ударена шаком у потиљак.

Учесници протеста кажу да је четворо активиста лакше повређено. Чуде се и што полиција није забранила насиље, које је, кажу, унапред било најављивано на интернету.

"Ми смо стали на место где смо и превидели, размотали транспаренте, они су ужасно викали, вређали, бацали јаја, има и повређених међу нама. Вређали су на све могуће начине - да смо четничке курве, да идемо у Србију, претили су нам смрћу, силовањем, показивали руком да ће нас заклати, да треба да нам дође Анте Павелић", рекла је Нела Памуковић из Женске мреже Хрватске.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво