Petir: Na srpskom spisku 300 hrvatskih branitelja

Na srpskom spisku nalazi se oko 300 hrvatskih branitelja, izjavila je gostujući na HRT-u, hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir. Smatra da je Hrvatska trebalo Srbiji da uslovi nastavak evropskog puta određene članove zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

Nakon što je Srbija u ponedeljak otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima za pristupanje EU, na i inače uzavreloj političkoj sceni Hrvatske uoči predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, dodatno su podignute tenzije na liniji vlast u tehničkom mandatu - branitelji. 

Branitelji su najavili da će odlazećoj vlasti uskratiti podršku, a da će svoj odgovor na, kako smatraju, popuštanje Hrvatske Srbiji, dati na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. septembra.Nezadovoljni hrvatski branitelji su najavili da će od nove hrvatske vlasti zahtevati da se Srbiji ne dozvoli zatvaranje pomenuta dva poglavlja.

Evroparlamentarka Marijana Petir smatra da je Hrvatska trebalo Srbiji da uslovi nastavak evropskog puta određene članove zakona o univerzalnoj jurisdikciji koji, kako navodi, zvaničnom Beogradu daju ovlašćenja "malog Haga".

Ona tvrdi da tim zakonom Srbija krši međunarodno krivično pravo, kao i da je prilikom posete hrvatskom branitelju Veljku Mariću dok je bio u zatvoru u Srbiji iz diplomatskih izvora saznala da se na srpskom spisku nalazi oko 300 hrvatskih branitelja.

"Ti podaci su predati hrvatskoj strani u mandatu vlade Zorana Milanovićeve, ali osobe koje su na popisu nisu obaveštene", tvrdi Petir i dodaje da Milanovićeva vlada nije želela da uslovljavanja Srbiju, te da je taj "hrabri potez" trebalo da načini nova vlada, koja je sada u tehničkom mandatu.

Petir je gostujući na HRT-u rekla da je proučavajući slučaj Marić obavestila Milanovićevu i aktuelnu vladu o spornom zakonu.

"Milanovićeva vlada odbila je da postavi Srbiji uslove, a nova je izabrala blažu varijantu - izboriti svoje pravo kroz prelazna merila, umesto blokiranjem Srbije", navela je ona.

Precizirala je da se radi o pedeset merila u kojima su dosta načelno i fleksibilno ugrađeni zahtevi Hrvatske i nisu izričiti.

"Srpski zvaničnici su i pre otvaranja spornih poglavlja bahatim tonom rekli da gledaju na taj zakon drugačije", navela je Petir i dodala da je problem u sprovođenju tog zakona, koji Hrvatska smatra spornim, jer, smatra ona, dve strane tumače istu stvar na različite načine.

Odlazeći ministri u vladi Srbiji prete sankcijama

Odlazeći ministri odbrane i pravosuđa tehničke vlade Hrvatske, Josip Buljević i Ante Šprlje, prete Srbiji da će biti sankcionisana ako ne bude poštovala, kako navode, dogovoreno u vezi s pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Buljević je, kako prenosi Hina, rekao da će Hrvatska znati da zaštiti svoje interese i da će, ako Srbija ne bude poštovala dogovoreno u vezi s pregovaračkim poglavljima 23 i 24, to biti sankcionisano.

Komentarišući nezadovoljstvo branitelja hrvatskom diplomatijom zbog toga što je Srbija otvorila pregovaračka poglavlja 23 i 24 s EU iako nije ukinula zakon o regionalnoj nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ, poručio je da će, ako se Srbija bude ponašala neevropski, Hrvatska to sankcionisati.

Po Buljevićevim rečima, interes je Hrvatske da Srbija napreduje na evropskom putu.

Upitan da li strahuje da bi Srbija mogla da hapsi hrvatske građane, generale i vojnike, Buljević je rekao: "Hrvatska će znati da na to odreaguje na pravi način."

Prethodno se oglasio i ministar pravosuđa Šprlje poručivši da će Hrvatska blokirati srpske pregovore s EU, ako ne izmeni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, odnosno ako ne ukine nadležnosti za ratne zločine na području Hrvatske, prene je portal Indeks.

Inače, odlazeća hrvatska vlada juče je formirala Komisiju za praćenje, kako je navedeno, sprovođenja prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара