Хрватска основала комисију за праћење преговора Србије

Хрватска влада саопштила је да је основала комисију за праћење спровођења прелазних мерила у поглављима 23 и 24 из приступних преговора Србије са Европском унијом.

Како је пренела Хина, министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач раније је упозорио Београд да неће напредовати у преговорима ако не буде испуњавао обавезе које је преузео отварањем поглавља у понедељак у Бриселу.

Хина наводи да ће комисија владе у Загребу пратити да ли Србија укида законодавство којим је, како се тврди, "арбитрарно проширила своју надлежност за процесуирање ратних злочина на суседне државе" и да ли успоставља законодавни оквир за заштиту мањинских права.

У саопштењу из хрватске владе стоји да ће та комисија "контролисати да ли Београд испуњава обавезу да жртвама рата без дискриминације осигура права, укључујући право на накнаде штете и да ли сарађује у идентификацији и откривању судбине несталих".

Хина истиче да комисији председава министар спољних и европских послова, а у случају спречености, министар правосуђа који је уједно заменик.

Хрватска влада је објавила и да су "чланови тог тела и министри ратних ветерана, финансија, одбране, унутрашњих послова, премијеров саветник за спољну политику, саветник за спољну политику председнице Хрватске, представник Канцеларије Већа за националну безбедност, представник Државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске и главни државни тужилац".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије