Sećanje na srebreničke žrtve

Komemorativnim skupom i verskim obredom u Memorijalnom centru u Potočarima, obeležena je 21. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Srebrenici. Skupu su, pored porodica žrtava, prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice i vlasti Bosne i Hercegovine.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je na komemoraciji da je sada više nego ikada pre rešen da traži zadovoljenje pravde za svakog ubijenog Srebreničanina.

"Moramo dosegnuti pravdu jer bez nje nema preduslova za pomirenje. Oči žrtava će se zatvoriti kada se dosegne pravda", rekao je Izetbegović.

Poručio je da tek onda kada se otkloni i najmanja sumnja u to ko je bio na pravoj, a ko na pogrešnoj strani, može se govoriti o pomirenju. To je, poručio je, dug prema onima koji dolaze.

Kako je istakao, istina je potrebna prošlosti i sadašnjosti, a najviše budućnosti.

"Istina je prvi korak ka pomirenju, jer jedino što će ostati upamćeno biće istina", rekao je Izetbegović.

"Politike koje su krajem prošlog veka dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napuštene jednom i zauvek", rekao je Izetbegović, zaklinjući se da Bošnjake prošlost neće paralizovati, da će biti okrenuti ka budućnosti i da je budućnost jedino što se može menjati, kao i da se zlo može pobediti jedino dobrom.

Na samom početku komemoracije, pročitana je poruka mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

U poruci se, između ostalog, navodi da će "Gospod kazniti zločince prema zaslugama", te da Bošnjaci treba da oproste, ali da nikada ne zaborave.

Mitropolit Mihailo, koji je ranije posetio Memorijalni centar, poručio je i da u Srebrenici "svaki kamen i svaka stopa svedoče o genocidu" nad Bošnjacima.

Naveo je i da je zločin nad "nedužnim Srebreničanima izvršen samo zato što su se rodili pod znakom polumeseca".

"Svi koji se na ovom prostoru osećamo ljudima nosimo to breme zla na svojim plećima i molimo se Svevišnjem da se više nikada ne ponovi takav genocid kakav savremeni svet nije vidio od Drugog svetskog rata", naveo je Mihailo.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković prvi se obratio prisutnima, ocenivši da je dan kada je pala Srebrenica i kada je u tom gradu, kako je rekao, izvršen genocid, jedan od najmračnijih dana 20. veka.

Podsetio je da je 2015. godine, na obeležavanju dve decenije od zločina u Srebrenici, ceo svet gledao u Bošnjake, a oni prema Bogu, pokušavajući da svojim žrtvama daju smiraj.

Presude sudova, uključujući i presudu Radovanu Karadžiću za genocid u Srebrenici, potvrda su, kako je ocenio, da svet ne može i "ne želi preći preko zločina genocida".

"Ovde su mrtvi vratili žive", istakao je Duraković i pozvao Srebreničane da se vrate u svoja mesta i da "govore o zločinu genocida kako se on nikada ne bi zaboravio".

Duraković: Istina i pravda put u zdravu budućnost 

Duraković je poručio da su "istina i pravda" jedini put u zdravu budućnost i jednako su potrebne i Bošnjacima i Srbima.

"Samo tako ćemo moći da gradimo zajedničku budućnost. Samo tako graditi društvo u kojem će naše razlike biti bogatstvo", rekao je Duraković

Duraković je rekao i da je Srebrenica "ljubav i smisao" njihovog postojanja.

"Naša osveta biće pravda, naš opstanak, smeh dece koji će posle nas doći. Upozoravajte, obilazite, govorite, dolazite i ovde se vraćajte. Mi se oduvek vraćamo, zločine pamtimo, pravdu tražimo i od pravde nećemo odustati!", naglasio je Duraković.

Prisutnima na komemoraciji obratili su se i sudije Haškog tribunala Karmel Ađus i Teodor Meron, a potom i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je Bošnjacima preneo pozdrave turskog državnog vrha i naroda.

"Svaki rat i tragediju na prostoru Balkana osećamo u svom srcu, i delimo bol svake osobe u BiH. Ako BiH nije mirna, ni Turska nije mirna", rekao je Čavušoglu.

Ukazao je da su mir i stabilnost na Balkanu prioritet sveta, te poručio da će Turska nastaviti da čini sve što je potrebno da se Balkan i BiH upute ka blagostanju.

"Srebrenica treba da se pominje i kao mesto gde je ljudsko dostojanstvo doživelo strašan udar", istakao je šef turske diplomatije.

Posle komemoracije, prisutni su se uputili ka Spomen-ploči u Memorijalnom centru Potočari, gde su se poklonili žrtvama i položili cveće.

Potom je obavljen verski obred, dženaza-namaz, i sahranjeno 127 novoidentifikovanih tela. Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno 6.377 bošnjačkih žrtava. 

Jedini političar iz Srbije koji prisustvovao komemoraciji je lider LDP-a Čedomir Jovanović. U Potočarima danas nije bilo ni zvaničnika Republike Srpske.

Ovogodišnji komemorativni skup u Srebrenici prošao je bez incidenata.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво