Јовановић: Неодговорни однос политике према жртвама

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који се налази у Поточарима на обележавању 21 године од злочина почињеног над Бошњацима у Сребреници, рекао је да то што је дошао сматра својом људском обавезом и политичком дужношћу.

Чедомир Јовановић је рекао да је све друго ситуација у којој се политика односи неодговорно не само према жртвама у Сребреници, већ неодговорно према Бошњацима и свима другима.

На констатацију да српски премијер Александар Вучић ове године није добродошао у Сребреницу, Јовановић каже да му је жао због оног што се десило на прошлогодишњој комеморацији, када је српски премијер нападнут.

"Желео сам да његов долазак овде буде прекретница у односу према том рату. Никуда не води негација тих судских пресуда, мислим пре свега на Међународни кривични суд и Хашки трибунал. Те пресуде саме по себи нису довољне и потребан је јасан политички став да се овде догодио геноцид. И док тог става не буде српски народ ће носити хипотеку коју носи", рекао је Јовановић за регионалну Н1ТВ.

Јовановић је једини политичар из Србије који присуствује комеморацији у Поточарима ове године. Каже да се надао да ће Вучићев долазак у Сребреницу прошле године скинути тај терет са српског народа, али је очигледно да то, како је рекао, не може нико други осим нас самих.

Приметио је да је током прошлогодишњег Вучићевог боравка изостао јасан став о томе шта се десило у Сребреници и да је оно што се десило само додатно искомпликовало односе.

Јовановић је замерио власти Републике Српске, посебно њеном председнику Милораду Додику, зато што данас нико из тог ентитета не присуствује комеморацији.

"Са тим се никада нећу помирити. Уверен сам да ће доћи дан када ће овде бити и председставници власти Србије и власти Републике Српске, да се нада да ће они рећи да се у Сребреници десио геноцид и да се он мора осудити. Само то ће донети неопходан мир и разумевање, што је предуслов за решавање свих проблема који су нас довели до овога", рекао је Јовановић који је заједно са посланицима СДА и посланичком групом ЛСВ и Зелене странке поднео српском парламенту предлог резолуције о признавању геноцида.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се