Hrvatska predsednica traži raspravu o raspuštanju Sabora

Po svemu sudeći, građani Hrvatske će prevremeno na birališta, najverovatnije u septembru. Nakon jučerašnjeg pada vlade Tihomira Oreškovića, predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je predsednika Sabora da održi sednicu na kojoj će se raspustiti Sabor, kako bi što pre raspisala prevremene izbore.

"Tokom konsultacija niko me nije uverio da uživa podršku od 76 poslanika u Saboru. Posle razgovora mogu utvrditi da je natpolovična većina u Saboru zauzela stav o potrebi raspisivanja prevremnih izbora", izjavila je predsednica posle konsultacija s predstavnicima političkih stranaka.

Apelovala je na predsednika Sabora Željka Rajnera da što pre zakaže raspravu i odlučivanje o raspuštanju Sabora.

Izbori će biti održani u najkraćem roku od 30, a najdužem 60 dana od dana raspuštanja Sabora.

Inače, nakon konsultacija većina predstavnika poslaničkih klubova izjasnila da bi najbolji tajming za raspisivanje prevremenih izbora bio početkom septembra.

O raspuštanju Sabora u parlamentu će se raspravljati u ponedeljak u podne, a novi izbori će najverovatnije biti održani u 4. ili 11. septembra.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko je novinarima, nakon razgovora sa predsednicom, rekao da "igra" za tu stranku još nije gotova.

"Rekli smo da mi imamo našeg kandidata za mandatara i da ćemo pokušati preokrenuti ovu priču od 82 potpisa koji su iniciranje jednog postupka, ali u tom vremenu ćemo još uvek pregovarati s ljudima s kojima smo već počeli. Nama su izbori najneprihvatljiviji zbog gubljenja vremena i troškova. Ako to bude neminovno, prihvatićemo", pecizan je Karamarko.

Na insistiranje novinara da li će on biti na čelu HDZ-a na narednim izborima, Karamarko nije dao jasan odgovor.

"To ćete prepustiti meni, ja ću kao odgovoran čovek znati šta treba da se uradi. Znam da verifikujem ono što sam dobro napravio, znaću da verifikujem i ono što sam loše napravio", rekao je Karamarko.

Što se tiče raspuštanja Sabora, Karamarko kaže da su bitni glasovi, a ne sami potpisi.

"S nekima kojima smo razgovarali i koji su rekli da neće potpisati na kraju jesu. Mogu se i opet predomisliti", rekao je Karamarko koji tvrdi da će se do zadnjeg truditi da prekomponuje vladu.

Osvrnuvši se na izjavu Karamarka koji ne odustaje od prekomponvanja vlade, lider SDP-a Zoran Milanović je rekao: "Ne znam kako da protumačim tu izjavu osim zbunjenošću. Ovo je novi momenat".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво